Arastirmaya Göre, Okyanuslardaki 'Metan Yiyen Mikroplar' Dünyanin Sicakligini Dengeliyor

Bilim insanlari, okyanuslarda bulunan metani bikarbonata dönüstürerek atmosfere yayilmasini engelleyen “metan yiyen mikroplarin”, dünyanin daha sicak olmasinin önüne geçtigini savunuyor.

United Press International'in (UPI) haberine göre, Harvard Üniversitesinden bir grup arastirmaci, okyanus tabaninda jeolojik olarak birbirinden farkli yedi gaz sizintisini çevreleyen mikrobik canlilari inceledi.

Arastirmacilar, gaz sizintilarinin etrafinda bulunan mikroplarin metani yakalayarak bikarbonata dönüstürdügünü gözlemledi.

California’nin Pasifik Okyanusu’na uzanan kiyisinda bulunan Point Dume’de yaptiklari inceleme sonrasi arastirmacilar, karbonat kayalarinin etrafindaki mikroplarin, "en hizli metan tüketimi gerçeklestiren mikroplar" oldugunu ortaya koydu.

Öte yandan, karbonat kayalari çevreleyen mikroplarin, metani, volkanik tortu tabakalarindaki mikroplardan 50 kat daha hizli dönüstürdügünü kesfeden bilim insanlari, bu oranin bugüne kadar kaydedilen en yüksek oranlardan biri oldugunu belirtti.

Bilim insanlari, okyanuslardaki “metan yiyen mikroplarin” gazin büyük bir kisminin atmosfere salinmasinin önüne geçtigini ve gazin deniz ekosisteminde kalmasini saglayarak dünyanin sicakligini dengelediklerini savundu.

Metanin küresel isinmaya yol açan baslica sera gazlarindan oldugu ve atmosfere salinan metan gazinin çogunlukla insani faaliyetlerden kaynaklandigi biliniyor.

Daha önce yapilan arastirmalar, okyanuslardaki metan miktarinin bilim insanlarinin düsündügünden çok daha fazla oldugunu ancak bu gazin çok az bir kisminin atmosfere karistigini göstermisti.

Arastirma “Proceedings of National Academy of Science” dergisinde yayinlandi.

Kaynak: AA