World Api Expo Çevrim Içi Olarak Gerçeklesti

Kongrede, Anadolu propolisinin Kovid19'a karsi korumada etkisine iliskin ön klinik veriler açiklandi.

World Api Expo çatisi altinda "apiterapi, apimedika, apikültür ve propolis" baslikli kongreler çevrim içi gerçeklesti.

Güvenilir Ürün Platformu'ndan yapilan açiklamaya göre, World Api Expo'ya sektör önderleri, ulusal ve uluslararasi bilim insanlari katildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastaligina karsi Anadolu propolisi ile yapilan bilimsel çalismalar kongreye damgasini vurdu. Kongrenin Kovid-19 ile ilgili oturumunda, Anadolu propolisinin Kovid-19'a karsi korumada etkisine iliskin ön klinik veriler açiklandi. Anadolu propolisinin Kovid-19 üzerindeki etkisi ve dünyada da propolisle yapilan ilk klinik profilaksi (korunma) arastirmasi kapsamindaki ön etkinlik verileri de kongrede paylasildi.

- "Propolisin standardize edilmesi ve piyasaya sunulmasinda kriterler olusturulmali"

Açiklamada görüslerine yer verilen bilim insani Prof. Sevgi Kolayli, biyolojik aktif degeri yüksek olan propolisin içeriginin toplanma biçimi ve zamani, ari irki ve toplandigi bölgenin florasina bagli olarak degistigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Yürüttügümüz bu çalismada, Türkiye'nin çesitli market ve aktarlarindan topladigimiz ticari propolis ekstraktlarinin kalite parametrelerini degerlendirdik. Propolisin standardize edilmesi ve piyasaya sunulmasinda kriterler olusturulmasi gerekmektedir. Fakat bu standardizasyon konusu tam bir tartisma konusudur. Çalismada briks, balsam, toplam fenolik madde miktari (TFM), toplam flavonoid madde miktari (TFMM) ve kondense tanen madde (KTM) miktari gibi parametrelerin propolis özütleme ve standardize etmede yararli olabilecegi sonucuna vardik. Propolis ekstratlarinin tüketimi, etiketlenmesi ve fiyatlandirilmasinda bu kriterler göz önüne alinarak standardize edilebilir."

Standart propolis özütü elde etmede en iyi çözücülerin etanol, glikol ve gliserol içeren sulu çözeltiler oldugunu bildiren Kolayli, tek basina zeytinyagi ve su ile özütlenen propolis örneklerinin etken madde içermedigini aktardi.

Prof. Esra Çapanoglu Güven de 2018-2021'de 20 farkli ülkeden topladiklari 157 propolis örneginin antioksidan kapasiteleri, toplam fenolik ve flavanoid içeriklerini degerlendirdiklerini kaydetti.

Güven, yapilan analizlerde örneklerin yüzde 96'sinin yanlis etiketlendirildigini, yüzde 58'inin etikette belirtildigi miktarda propolis içermedigini, yüzde 37'sinin antioksidan kapasitesinin 10 mg TE/ml'nin altinda oldugunu ve büyük kisminin etikette belirtilmedigi halde koruyucu ve katki maddesi içerdigini gördüklerini belirtti.

Arastirma sonucunda, su ve yag bazli olarak satisa sunulan propolis ürünlerinin çok düsük antioksidan aktivite gösterdigini ve propolisin etken maddelerini hiç veya çok düsük seviyelerde içerdigini aktaran Güven, bu noktada standardizasyon ve denetimin ne kadar önemli oldugunu tekrar gördüklerini kaydetti.

- "Anadolu cografyasindan zengin probiyotik içerige sahip ari ekmegi çikiyor"

Aricilik uzmani, gida yüksek mühendisi Asli Elif Tanugur Samanci ise bilimsel oturumlara "Anadolu Ari Ekmeginin Probiyotik ve Antioksidan Içerigi" ve "Saglikli Yasam için Ari Ürünleri ve Bilimsel Çalismalarda Anadolu Propolisi" konulu sunumlarla katkida bulundu.

Samanci, Ar-Ge merkezinde yürütülen bir çalismada, Anadolu'nun 5 farkli bölgesinden toplanan ari ekmegi örneklerinin fenolik, flavanoid, antioksidan ve probiyotik kapasitelerini degerlendirdiklerini aktararak, "Anadolu ari ekmegi örneklerinin her bir graminda yaklasik 114 milyon probiyotik bakteri ve 34 farkli bakteri susu oldugunu gördük. Analiz sonuçlarina dayanarak güvenle söyleyebiliriz ki, Anadolu cografyasindan zengin probiyotik içerige sahip ve yüksek antioksidan kapasitesi olan ari ekmegi çikiyor." ifadelerini kullandi.

Bu arastirmalarin yapilmasinin tüketicinin dogal probiyotik içeren ari ekmegi ile bulusturulmasi açisindan çok önemli oldugunu vurgulayan Samanci, piyasadaki sahtekarligin temel nedeninin Çin'den propolis adiyla ithal edilen bir madde oldugunu belirtti.

Samanci, sunlari kaydetti:

"Dünyanin en büyük propolis üreticisi Çin olmasina ragmen dünyaya propolis olarak sattiklari ürünler maalesef saf propolis degil. Çin'de propolise agaçlarin yaprak, sap, tomurcuklarini ve kabuklarini ögütüp katiyorlar. Silikondioksit ve maltodekstrin ile çogaltiyorlar. Bu toz maddeyi propolis adiyla piyasaya sunuyorlar. Bu tozu alip ürünlerinde kullanan firmalarin ürünleri maalesef propolisin aktif bilesenlerini içermiyor.

Kovandan alindigi ham hali ile insan tüketimine uygun olmayan propolisin yüzde 50'sini bal mumu, geriye kalan büyük bölümünü de reçine olusturur. Içeriginde yogun miktarda olan bal mumu insan vücudunda sindirilemez. Mutlaka özütlenmesi gerekir. Propolisin tek basina su ya da yag ile özütlenmesi mümkün degildir. Özütleme islemi sirasinda suyla birlikte mutlaka glikol, etanol, gliserol gibi bir islem yardimcisi kullanilmalidir. Sonuç olarak, tüketiciler propolis alirken dogru bir sekilde uzman gida mühendisleri kontrolünde özütlenmis yerli Anadolu propolisi olmasina dikkat etmeli."

Samanci, ulusal ve uluslararasi piyasalarda su bazli propolis özütlerinde yapilan inceleme sonucunda hem çok düsük miktarda polifenolik içerik hem de çok yüksek oranda arjinin amino asitine rastlanildigini bildirdi.

Genel saglik açisindan arjinin içeren ürünlerin; kalp krizi öyküsü olan kisilerde kesinlikle kullaniminin men edildigini, periferik damar hastaligi olanlarda önerilmedigini belirten Samanci, yine arjinin içeren ürünlerin meme kanseri artis riski sebebiyle risk olusturmasi ve çok özel birtakim kosullara bagli olarak ve sadece doktor kontrolünde çocuklarda kisitli kullanimi oldugunu kaydetti.

Arjininli propolis içeren ürünlere Türkiye'de de rastlanildigini aktaran Samanci, halk sagligini tehdit eden bu tür uygulamalara karsi yasal otoriteleri ve tüketicileri dikkatli olmaya davet etti.

Kaynak: AA