Tuzla Piyade Okulunda 15 Temmuz Darbe Girisimi Eylemlerine Iliskin Davada Bozma Hükmü Sonrasi Yeni Karar

Yargitay 16. Ceza Dairesi'nin bozma hükmü ardindan davayi yeniden karara baglayan Istanbul 30. Agir Ceza Mahkemesi, daha önce beraatlerine hükmettigi 8 tutuklu sanigi, bu kez 'anayasayi ihlal suçuna yardim' suçundan 15'er yil hapisle cezalandirdi Mahkeme heyeti, firari 14 sanigin dosyasinin ayrilmasina karar verdi

Yargitay 16. Ceza Dairesi'nin Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girisimi sirasinda Tuzla Piyade Okulu'ndaki eylemlere iliskin bozma hükmünün ardindan yeniden görülen davada, daha önce beraatlerine hükmedilen 8 tutuklu sanik, "anayasayi ihlal suçuna yardim" suçundan 15'er yil hapisle cezalandirildi.

Yargitay'in 4 Haziran 2020 tarihli bozma ilamindan sonra Istanbul 30. Agir Ceza Mahkemesince yeniden görülen davanin 8. durusmasi yapildi.

Durusmaya tutuklu saniklar Veysi Erik, Hüseyin Vurucu, Hüseyin Gümüs ve Ridvan Eray katildi.

Tutuklu saniklar Emre Poyraz, Besir Bagis, Mustafa Karahan ve Yunus Emre Ediz ise Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile durusmaya baglandi.

Diger saniklari avukatlarinin temsil ettigi durusmada, müdahil Cumhurbaskanligi avukati Ali Büyük Özdemir de hazir bulundu.

Durusmada 14 firari sanik hakkinda çikarilan yakalama emirlerinin henüz infaz edilmedigi belirtilerek, bazi sanik avukatlarinin mahkemeye savunma dilekçeleri gönderdigi tutanaga geçirildi.

Hazir bulunan saniklardan savunma alindiktan sonra karar verilecegi belirtilerek saniklara son sözleri soruldu. Saniklar beraat talebinde bulundu.

- 8 saniga 15'er yil hapis cezasi

Kararini açiklayan mahkeme heyeti, tutuklu saniklar Veysi Erik, Hüseyin Gümüs, Hüseyin Vurucu, Emre Poyraz, Yunus Emre Ediz, Ridvan Eray Basbuga, Besir Bagis ve Mustafa Karahan'in, "anayasayi ihlal suçuna yardim" suçundan 15'er yil hapisle cezalandirilmasina hükmetti.

Heyet, bu saniklarla ilgili ayrica, "Hükümete ve TBMM'ye yönelik darbe girisimi" ile "silahli terör örgütü üyeligi" suçlarindan, suçlarin "anayasayi ihlal" suçu unsurlari içinde kalmasi gerekçesiyle "hüküm verilmesine yer olmadigina" karar verdi.

Firari 14 sanigin henüz yakalanmadigini belirten heyet, bu saniklarla ilgili dosyanin ayrilmasi ve baska bir esasa kaydedilmesini kararlastirdi.

Heyet, tutuklu 8 sanigin, suçlarin vasif ve mahiyeti, tutuklulukta geçirdikleri süre, delil durumu ve haklarindaki ceza miktarini nazara alarak bu hallerinin devamini hükme bagladi.

- Davanin geçmisi

Istanbul 30. Agir Ceza Mahkemesi, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girisimi öncesinde ve sirasinda Tuzla Piyade Okulu'ndaki faaliyetler ve eylemlere iliskin 29'u tutuklu 40 sanigin yargilandigi davanin 16 Mart 2018 tarihli durusmasinda kararini açiklamisti.

Mahkeme heyeti, binbasi Zafer Bayraktar, yüzbasi Ibrahim Karakus, üstegmenler Servet Kartal ve Ömer Faruk Karaboga ile tegmen Sami Okutan'i, "Anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüs" suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasina çarptirmisti.

"Silahli terör örgütüne üye olmak" suçundan sanik tegmenler Emre Poyraz ve Hüseyin Vurucu'ya 8 yil 1 ay 15'er gün, Hüseyin Gümüs ve Ridvan Eray Basbug'a 7 yil 6'sar ay, yüzbasi Mustafa Akduman ile Suayp Furkan Dursun'a da 6 yil 3'er ay hapis cezasi veren heyet, tegmenler Efraim Yilmaz, Emrah Özdemir, Hakan Demirel, Hüseyin Filibe, Idris Karaduran, Ismail Meydan, Ömer Faruk Aydemir, Tayfun Ortanca, üstegmen Ömer Faruk Akar ile firari sanik Murat Çoban'in dosyasinin ayrilmasini kararlastirmisti.

Mahkeme heyeti, 19 sanigin tüm suçlardan beraatine ve 13 sanigin tahliyesine de hükmetmisti.

- 5 saniga verilen agirlastirilmis müebbet hapis cezasina onama, diger hükümlere bozma

Davanin temyiz edildigi Yargitay 16. Ceza Dairesi, 4 Haziran 2020 tarihli ilaminda, eski binbasi Zafer Bayraktar, yüzbasi Ibrahim Karakus, üstegmenler Servet Kartal ve Ömer Faruk Karaboga ile tegmen Sami Okutan'a "Anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüs" suçundan verilen agirlastirilmis müebbet hapis cezasini onamisti.

Eski yüzbasi Mustafa Akduman'in FETÖ üyeliginden aldigi 6 yil 3 ay hapis cezasinin, saniklar Ercan Duman ve Okcan Dursun hakkindaki beraat hükmünü de onayan daire, saniklar Emre Poyraz, Hüseyin Vurucu, Hüseyin Gümüs, Ridvan Eray Basbuga ile Suayp Furkan Dursun'un "FETÖ üyeligi"nden aldigi hapis cezasini ve 17 sanik hakkindaki beraat hükmünü ise bozmustu.

Gerekçesinde saniklarin darbe plani kapsaminda isimleri önceden belirlenmis sivillerin derdest edilmesi emrini kabullendigi vurgulayan daire, beraatlerine hükmedilen Ahmet Agaç, Bekir Demircan, Besir Bagis, Halil Yavuzhan Mekeci, Ibrahim Günaydin, Kadir Erol, Kamil Beskavak, Muhammet Mustafa Ibisoglu, Remzi Cihad Çam, Sefa Yildirim, Soner Öztürk, Ugur Çakmak, Veysi Erik, Yunus Emre Ediz ve Yunus Enver Sariaslan'in eyleminin "anayasayi ihlal suçuna yardim"i olusturdugunu belirtmisti.

Yüksek daire ayrica, "FETÖ üyeligi"nden 8 yil 1 ay 15 gün hapis cezasina çarptirilan Hüseyin Vurucu, 7 yil 6 ay hapis cezasi verilen Hüseyin Gümüs ve 6 yil 3 ay hapis cezasi alan Suayp Furkan Dursun ile beraatlerine hükmedilen Emre Bedel ve Mustafa Karahan hakkinda eksik inceleme yapilarak hüküm kurulmasinin bozma nedeni yapildigina isaret etmisti.

Kaynak: AA