Pakistan Disisleri Bakani Kureysi Açiklamasi 'Afganistan'da Hiçbir Basarisizlik Veya Hata, Pakistan'a Yüklenmemeli'

Pakistan Disisleri Bakani Sah Mahmud Kureysi, "Afganistan’da baris paylasilan bir sorumluluktur ve hiçbir basarisizlik veya hata, Pakistan'a yüklenmemelidir." dedi.

Yerel basindaki haberlere göre, Disisleri Bakani Kureysi baskent Islamabad’da Bölgesel Baris Enstitüsü (RPI) tarafindan organize edilen Pakistan-Afganistan Ikili Diyalogu Konferansi'nin açilis oturumunda yaptigi konusmada, Afganistan’daki çatismada askeri bir çözümün olmadigini söyledi.

Kureysi, barisçil ve istikrarli bir Afganistan’in Pakistan’in ve tüm bölgenin çikarina oldugunu ifade ederek, Islamabad yönetiminin Afganlar arasi baris görüsmelerinin basarili olmasi için yapici rolünü oynamaya devam edecegini dile getirdi.

Afganistan Cumhurbaskani Birinci Yardimcisi Emrullah Salih ve Ulusal Güvenlik Danismani Hamdullah Muhib'in Pakistan karsiti açiklamalariyla ilgili endiselerini vurgulayan Kureysi, "Bu suçlama oyunu yardimci olmayacagi için sona ermeli. Afganistan’da baris paylasilan bir sorumluluktur ve hiçbir basarisizlik veya hata, Pakistan’a yüklenmemelidir." dedi.

- Barisi bozmak isteyenlere karsi uyari

Kureysi, Afganistan’in içinde ve disinda barisi bozmak isteyenler olduguna dikkati çekerek, paydaslarin barisi bozmak isteyenlerin kötü planlarina karsi bilinçli olmalari gerektigini ifade etti.

Afganistan'da artan siddetle ilgili de endiselerini vurgulayan Kureysi, siddetin azalmasinin ve ateskese varilmasinin önemli oldugunu, bunun için Afganistan hükümeti ve Taliban’in bir uzlasiya varabilmek için esneklik göstermeleri gerektigini belirtti.

- 18 Haziran'da Türk liderlerle baris süreci ele alinacak

Öte yandan Kureysi, Islamabad’in Afganistan ile sinir yönetimi için mümkün olan her seyi yaptigini, bununla birlikte Afganistan’da artan terör örgütü DEAS varliginin endise meselesi oldugunu vurguladi.

Kureysi, Islamabad'in, Istanbul’da Türkiye, Pakistan ve Afganistan üçlü görüsmesinde baris süreciyle ilgili görüslerini paylastigina dikkati çekerek, 18 Haziran’da, Türk liderlerle devam eden baris sürecini ele alacagini kaydetti.

Kaynak: AA