Izmir'in Çernobili'nde Dikkat Çeken Radyasyon Ölçümü Açiklamasi Normal Degerin 7 Bin 291 Kati

Izmir’in Çernobil’i olarak anilan Gaziemir ilçesi Emrez Mahallesi’ndeki arazide radyasyon cihazi ile ölçüm yapan Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda ile Avukat Arif Ali Cangi, alanda normal degerin 7 bin 291 kati radyasyon oldugunu tespit etti. Baskan Halil Arda, "Ölçümlerde gördügümüz rakamlara inanamadim" dedi.

Izmir'in Çernobili'nde Dikkat Çeken Radyasyon Ölçümü Açiklamasi Normal Degerin 7 Bin 291 Kati
Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda ile Avukat Arif Ali Cangi, Gaziemir Emrez Mahallesi’nde eski kursun fabrikasinin alaninda gömülü olan nükleer atiklarin bulundugu bölgede incelemeler yapti.

Baskan Arda ile Cangi, fabrikanin harabeye dönmüs binalarinda girerek, Almanya’dan getirilen cihazla radyasyon ölçümü yapti. Yapilan ölçümlerde cihaz 832.3µSv/h (mikrosievert/saat) rakamini gösterdi. Fabrika bahçesine bulunan atik kutularini da inceleyen Baskan Arda ile Cangi, topraktan duman tüten alanlarda da ölçüm yapti.

"Gördügümüz rakamlara inanamadim"

Ölçüm cihazinin gösterdigi rakamlar karsisinda saskinligini gizleyemeyen Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda, "Avukat Arif Ali Cangi ile yaptigimiz ölçümlerde gördügümüz rakamlara inanamadim. Bilim insanlarinin söylediklerine göre 1 mSv/y orani normal kabul ediliyor; ancak kursun fabrikasinda ölçtügümüz oran bunun 7 bin 291 kati. Buradaki nükleer atiklar tüm Izmir’i tehdit ediyor. Yetkililer bir an önce harekete geçerek tüm canlilari zehirleyen bu alandaki atiklari temizlemelidir” diye konustu.

Baskan Arda, 3 haftadir nükleer atik alaninda sürdürdügü 11 dakikalik duran adam eylemini de ölçümde çikan yüksek degerler nedeniyle atik alaninin disinda yapmaya karar verdigini belirtti.



"Koruma altina alip beton ya da çelik bloklarin içine koyulup gömülmesi gerekiyor"

Avukat Arif Ali Cangi da, bu atiklarin nereden getirildiginin ortaya çikarilmasi gerektiginin altini çizdi. Cangi, alanda yapilacak çalismayla ilgili su öneriyi dile getirdi:

"Ege Üniversitesi Nükleer Arastirma Enstitüsüne ölçüm yaptirip resmi rapor hazirlanmasini öneriyorum. Bu atiklarin alinip götürülmesi için ne gerekiyorsa yapilmali, koruma altina alip beton ya da çelik bloklarin içine koyulup gömülmesi gerekiyor nükleer atik olduklari için. Nükleer atiklari bertaraf edecek bir teknoloji su an için yok.”

Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisligi Bölümünden emekli ögretim üyesi Dr. Enver Yaser Küçükgül de, "Sahada izlenenler ve görülenler kimseyi yaniltmamalidir. Sehrimizde ve ülkemizde Nükleer Bilimler ve Teknolojisi alaninda fakülte, enstitü ve benzeri kurumlar ve buralarda yetisen çok sayida uzman akademisyen varken bir belediye baskani ve hukukçu tüm riskleri göze alip bu sahaya girip canlari pahasina bu ölçümü yapip halki bilgilendirip yetkilileri göreve çagiriyorlar. Bu akademisyenler bu konuyu memleket hizmeti sayip, merak edip gelip çalisma yapamazlar mi? Bu çok üzücü bir durum, sahsen ben bu bölgede defalarca ölçüm yaptim; ama can güvenligim nedeniyle radyoaktif kaynaklara bu denli yaklasamadim” dedi.



"Ölçülen alanda normal degerin 7 bin 291 kati oraninda radyasyon var"

Radyasyon ölçüm aletinin gösterdigi 832.3’lük degeri yorumlayan Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisligi Bölümünden emekli ögretim Üyesi Dr. Enver Yaser Küçükgül, “Kursun fabrikasinin yikik binalarinda yapilan ölçümlerde 832 birime kadar ulasilmis. Cihaz adeta sinirlari zorlamis, 832.3 göstermis; yani ölçülen alanda normal degerin 7 bin 291 kati oraninda radyasyon var. Yetkisi, sorumlulugu ve vatana halka hizmet borcu olan herkesi göreve davet ediyorum" diye aktardi.

Küçükgül, "Bu oran çok çok yüksek bir degerdir. Bu sonucu yorumlamak için ulusal ve uluslararasi kanun ve yönetmeliklerin söylediklerine bakmaliyiz. Uluslararasi Radyolojik Korunum Komisyonu yillik doz olarak halk için güvenli limiti 1mSv olarak belirlemistir. Is sebebiyle maruz kalma limiti 50 mSvdir ve yillik 100 mSv maruz kalinan bir iste arka arkaya 5 yildan fazla çalisilmamalidir. Etkin doz; birimi Sievert (Sv) olup, insan vücudunda isinlanan bütün doku ve organlar için hesaplanmis esdeger dozun, her doku ve organin doku agirlik faktörleri ile çarpilmasi sonucunda elde edilen dozlarin toplamidir. Hangi seviyeden sonra zararlidir? Bir insanin bir senede maruz kalacagi radyasyon miktari 1milisieverttir. Bu miktar yükseldikçe kanser riski de artar, daha fazla radyasyon alinmasi kanser riskini artirir. Gaziemir’de, Arda ve Cangi’nin ölçtügü anlik degerin Uluslararasi Radyolojik Korunma Komisyonu ve bizim radyasyon güvenligi yönetmeligine göre kabul edilebilir sinir deger olan 1mSv/y degerinin tam 7 bin 291 kati radyasyon çevreye yayilmaktadir. Güvenli bir radyasyon sinir degeri yoktur" diye konustu.

Kaynak: İHA