Irk Bozulmasin Diye '60 Yildir Çökelez Aslan'i Besliyorlar

Denizli’nin Çal ilçesinde Kayis ailesi tarafindan 60 yildan bu yana halk arasinda ‘Çökelez Aslan’i olarak bilinen çoban köpegi besleniyor. Iri boylari ve güçlü vücut yapisiyla çoban köpekleri daglarda koyun sürüsünü çakal ve kurtlardan koruyor. Özel beslenen köpekler, Denizli ve çevre illerde düzenlenen birçok ‘Köpek Güzellik’ yarismasinda da birincilik kazandi.

Irk Bozulmasin Diye '60 Yildir Çökelez Aslan'i Besliyorlar
Denizli’nin Çal ilçesine bagil Yukariseyit Mahallesi’nde Kayis Ailesi tarafindan yaklasik atmis yildan bu yana çoban köpegi besleniyor. Iri yapisi güçlü vücuduyla koyun sürülerine daglarda kurt ve çakal saldirilarindan koruyan köpekler yöre halki tarafindan ‘Çökelez Aslan’i ismiyle biliniyor. Irkin korunmasi için üç kusaktir aile olarak büyük gayret gösterdiklerini anlatan Musa Kayis, köpegin ismini ilçe sinirlari içinde bulunan Çökelez Dagi’ndan aldigina dikkat çekerek, “Bizim bu Ata meslegimiz. Üniversite mezunuyum ama bu isin içinde dogdugumuz için devam ettiriyorum. Dededen ve babadan gelen bu gelenegimizi zamanla kayboluyor. Herkes sehire göç ediyor ve baktim bende köyler bombos bizde bu isin en iyisini yapalim dedik. Köpeklerimi en iyi sekilde üretmeye çalisiyoruz. Köpeklerimiz dededen ve babadan bu yana 60 yildir devam eden ayni gen ve kan. Köpek olmazsa koyun olmaz. Büyük Menderes nehrinden koyunlari karsidan karsiya geçirirler ve çobanin yilda bir gün olan dügünüdür. Ayni günde bizim köpeklerimiz yarismis oluyor. Bütün bu çobanlar köpekleriyle beraber gelerek güzellik yarismalarina giriyorlar. Bizde oraya katilarak madalyalarimi aldik. Insallah en iyi sekilde gelecek nesillere aktaracagiz. Genellikle köpekler yilda bir kere dogurur. Yaz aylarina denk getirirse eslemeyiz. Çünkü sürünün basinda bulunarak bekliyorlar ve kurtlardan koruyorlar. Köpekler yillardir bu bölgeye adapte olmus. Boz çoban köpegi olarak ta geçer. Bizim bu bölgemizde Çökelez daginin ismi olan Çökelez’in aslanlari olarak aniliyor” dedi.



Çobanin en sadik dostu

Daglarda sayilari artan kurtlardan koyun sürüsünü korumada en büyük görevi bu köpeklerinin üstlendigini hatirlatan Musa Kayis, “Genellikle sürüye iki disi bir erkek saliyorum. Disi kurda disi köpek, erkek kurda erkek köpek gider. Görev yaslari genellikle 6 -7 ve 8 yasina kadar ve sonra insanlarda oldugu gibi yaslanip emekliye ayriliyorlar. Bakimlari iyi olursa 20 yasina kadar yasarlar” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA