Güney Kibris Rum Kesimi'nde Seri Cinayet Davasinda Ihmal Iddiasiyla Yargilanan Polisler Ceza Almayacak

Güney Kibris Rum Kesimi'nde, kaybolan 5 kadin ve 2 çocugun seri katil Nikos Metaksas tarafindan öldürüldüklerinin tespit edilmesiyle ilgili davada, "sorusturmalari basarisizliga ugrattiklari" iddiasiyla yargilanan 15 polis memuru aleyhindeki cezai kovusturmanin düsürüldügü açiklandi.

Rum basininda yer alan habere göre, Bassavci George Savvides'in ofisinden yapilan açiklamada, kanitlarin incelenmesinin ardindan, polis memurlarinin kasitli olarak görevlerini ihmal ettiklerinin "makul süpheden öteye gidemedigi" ifade edildi.

Açiklamada, polislerin, davalarin cinayet olasiligiyla ilgili oldugunu fark edememelerinin, kasitli görev ihmali anlamina gelmedigi kaydedildi.

Toplanan kanitlara göre, davayla ilgili daha fazla ya da az derecede belirgin bir ihmal ya da görevi kötüye kullanmanin olmadigi da belirtildi.

15 polis memuru, geçen yil, yabanci uyruklu kayip 5 kadin ve 2 çocugun sorusturmasini engelledikleri gerekçesiyle yargilanmaya baslanmisti.

- Nikos Metaksas suçunu itiraf etmisti

Güney Kibris Rum Kesimi'nde, Rum Milli Muhafiz Ordusu'nda (RMMO) tegmen rütbesiyle görev yapan seri cinayet sanigi Nikos Metaksas, 2019'da 7 kez agirlastirilmis müebbet hapis cezasina mahkum olmustu.

Filipinler, Nepal ve Romanya kökenli kadinlarla, bu kadinlardan ikisinin 6 ve 8 yasindaki kizlari olmak üzere toplam 7 kisiyi öldüren Metaksas, mahkemede suçunu itiraf ederken, "Igrenç suçlar isledim. Bunlari neden ve nasil yaptigima dair kafamda açik yanitlar yok." demisti.

- Hedefinde göçmen isçi kadinlar vardi

"Orestis" lakapli seri katil Metaksas, 14 Nisan 2019'da Filipinler vatandasi Mary Rose Tiburcio'nun (39) cesedinin, Lefkosa'nin 32 kilometre batisindaki bir maden göletinde bulunmasinin ardindan baslatilan sorusturmada gözaltina alinmisti.

Sorgulanan Metaksas, Tiburcio dahil 7 kisiyi öldürdügünü itiraf etmisti. Kurbanlar arasinda Tiburcio'nun 6 yasindaki kizi Sierra, Filipinler vatandaslari Maricar Valdez Arquilla ve Arian Palanas Lozano (28), Rumen Livia Bunea (36) ile 8 yasindaki kizi Elena ve Nepal vatandasi Kata Anou yer aliyor.

Kurbanlardan Tiburcio ve Lozano'nun cesetleri ayni maden göletinde, Kata Anou oldugu sanilan kurbanin cesedi ise katilin görev yaptigi askeri birligin arazisindeki atis alaninin yakinindaki bir kuyuda bulunmustu.

Kurbanlarin tamaminin, Güney Kibris Rum Kesimi'ne çalismaya gelen göçmen isçi kadinlar olmasi dikkati çekmisti.

Olayin ortaya çikmasindan sonra Rum polisinin, yabanci uyruklu olduklari için kayip kadinlarin akibetiyle ilgilenmedigi, dolayisiyla ölümlerde ihmali bulundugu yönündeki elestiriler üzerine Emniyet Genel Müdürü görevden alinmis, ardindan Adalet Bakani istifa etmek zorunda kalmisti.

Kaynak: AA