Misirli Gazeteci Eski AA Orta Dogu Haberleri Editörü Tevfik Ganim'in Tutuklanmasina Tepkiler Sürüyor

Uluslararasi Af Örgütü, Misir yönetimine Ganim’in saliverilmesi ve o vakte kadar aile üyeleri ve avukatiyla görüstürülmesi çagrisinda bulundu Insan Haklari Izleme Örgütü Orta Dogu ve Kuzey Afrika Müdür Yardimcisi Joe Stork: 'Derhal Ganim’i serbest birakin ve insanlari fikirleri nedeniyle keyfi olarak gözaltina alma düzenine son verin'.

Misirli emekli gazeteci ve Anadolu Ajansinin eski Orta Dogu Haberleri Editörü Tevfik Ganim’in tutuklanmasi insan haklari örgütleri tarafindan tepkiyle karsilandi.

Tevfik Ganim, 26 Mayis’ta Misir makamlarinca hukuka aykiri sekilde tutuklandi.

Kahire'nin dogusundaki Yüksek Devlet Güvenlik Savciligi 26 Mayis'ta "terörist bir gruba katilmak" ile suçlanan Ganim hakkindaki suçlamalarin sorusturulmasina ve gazetecinin 15 gün boyunca tutukluluguna karar verdi.

Güvenlik güçleri, 65 yasindaki Tevfik Ganim’in Kahire’deki evine 21 Mayis günü baskin düzenlemis, herhangi bir tutuklama veya arama emri olmaksizin kendisini gözaltina almisti. Ganim’in telefonu ve bilgisayarina da el konmustu.

Kidemli gazetecinin gözaltina alindigi 21 Mayis'tan Yüksek Devlet Güvenlik Savciliginda sorgulandigi 26 Mayis'a kadar 5 gün boyunca nerede alikondugu bilinmiyordu.

Gazetecileri Koruma Komitesinin (CPJ) web sitesindeki habere göre, isminin sakli kalmasi kosuluyla CPJ'ye konusan Ganim’in avukati, Yüksek Devlet Güvenlik Savciliginda kidemli gazetecinin, hakkindaki suçlamaya degil, daha ziyade gazetecilik kariyerine ve AA bünyesinde yürüttügü çalismalara iliskin sorgulandigini belirtmisti.

- Uluslararasi örgütlerden "saliverilme" çagrisi

Uluslararasi Af Örgütü (AI), emekli gazetecinin tutuklanmasina tepki gösterdi. Örgütün Twitter hesabindan yapilan paylasimda, Ganim’in AA bünyesinde yürüttügü çalismalar nedeniyle sorgulandigi ve günlerce zorla alikonuldugu belirtildi.

Örgüt, Misir yönetimine Ganim’in saliverilmesi, o vakte kadar aile üyeleri ve avukatiyla görüstürülmesi, saglik hizmetlerine erisiminin saglanmasi çagrisinda bulundu.

Insan Haklari Izleme Örgütü (HRW) Orta Dogu ve Kuzey Afrika Müdür Yardimcisi Joe Stork da Tevik Ganim’in tutuklanmasinin Misir yönetiminin gazetecilere yönelik baskisinin azalmadan devam ettiginin göstergesi oldugunu belirtmisti.

Stork, Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi’nin hükümetine, "Derhal Ganim’i serbest birakin ve insanlari fikirleri nedeniyle keyfi olarak gözaltina alma düzenine son verin." çagrisinda bulunmustu.

- Tevfik Ganim kimdir?

Habercilik sektöründe 30 yili askin kariyeri olan Tevfik Ganim, bugüne kadar birçok medya kurulusunda yönetici pozisyonlarinda görev yapti.

Ganim, 1999-2010'da Arap dünyasinda dijital yayincilik ve çevrim içi haberciligin gelismesine öncülük eden medya kurulusu "Media International’da" Genel Müdür olarak görev yapti.

Ganim, 2012'den emekliye ayrildigi 2015'e kadar AA bünyesinde Orta Dogu Haberleri Editörü görevini yürüttü.
Kaynak: AA