Mamasin Baraji Yaz Aylarindaki Ihtisamini Koruyor

Aksaray’in bir belde ve 3 köyünün sinirlari içerisinde yer alan Mamasin Baraji, yaz aylarinda sulama nedeniyle düsen su seviyesinde kayaliklarin gün yüzüne çikmasiyla birlikte ihtisamini gözler önüne seriyor.

Mamasin Baraji Yaz Aylarindaki Ihtisamini Koruyor
Aksaray’in Gökçe köyü, Çatalsu köyü, Gücünkaya köyü ve Saratli beldesi sinirlari içerisinde yer alan Mamasin Baraji, 1965 yilindan bugüne kadar her yaz mevsiminde oldugu gibi bu yil da sulama nedeniyle alçalan su seviyesinin kayaliklari gün yüzüne çikarmasiyla tüm ihtisamini sergiliyor. Kayaliklarla birlikte mevcut yüksekligi 45 metre olan Mamasin Baraji, kis aylarinda yogun yagis ve baraj kapaklarinin kapali olmasi nedeniyle tamamen doluyor. Kayaliklar 45 metre derinlikte su içinde kaybolurken, yaz mevsiminin gelmesi ve kent genelindeki tarim arazilerinin sulama ihtiyacinin karsilanmasi için baraj kapaklarinin açilmasiyla su seviyesi 25 ila 30 metreye kadar düsüyor. Su seviyesinin yaz aylarinda düsmesiyle birlikte kis aylarinda su altinda kalan kayaliklar gün yüzüne çikiyor. Mamasin Baraji’na farkli bir görünüm kazandiran kayaliklar adeta ziyaretçilerini ihtisami ile büyülüyor.

Temizligi ve kurallara saglanan uyum ile koruma altinda

1965 yilinda dönemin Cumhurbaskani Cemal Gürsel ve Basbakani Süleyman Demirel tarafindan yaptirilan Mamasin Baraji, 2014 yilinda dönemin Aksaray Belediye Baskani Haluk Sahin Yazgi, Il Genel Meclisi ve Belediye Meclisi tarafindan alinan karar dogrultusunda koruma altina alindi. Temizligi ve kültürel degerleri ortaya çikarmasi hususunda bazi kurallar getirilen Mamasin Baraji için vatandaslara duyarlilik kazandirildi. Çevresinde piknik alanlari, tarim arazileri, çiftlikler ve yerlesim alanlari barindiran Mamasin Baraji’nin kirliliginin önlenmesi saglandi. Aksaray’in içme ve kullanma suyu ihtiyacini saglayan Mamasin Baraji’nin mevcut kalitesinin korunarak iyilestirilmesi ve en iyi biçimde kullaniminin saglanmasi için Orman ve Su Isleri Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdürlügünce "Mamasin Baraji Gölü Havzasi Özel Hüküm Belirleme Çalismasi" 13 Ekim 2014 tarihinden bugüne kadar sürdürülüyor.
Kaynak: İHA