Cezayir'de Rekor Düsük Katilimli Genel Seçimin Sonuçlari Ilk 24 Saatte Açiklanmadi

Seçim Idaresi, yeni seçim sisteminin 'karmasik' oldugunu nihai sonuçlarin açiklanmasinin yasanin öngördügü 96 saati bulabilecegini açiklamisti Yerel basin, pazartesi ilk sonuçlarin çikabilecegini belirtiyor Rejim yanlisi Ulusal Kurtulus Cephesi (UKC) ve Islami egilimli Baris Toplumu Hareketi (MSP) ayri ayri zafer ilan etti.

Cezayir'de seçmenlerin yüzde 30,2'sinin sandiga gittigi rekor düsük katilim seviyesinde tamamlanan seçimlerde ilk 24 saatte oy sayim islemi devam ederken henüz sonuçlar açiklanmadi.

Cezayir, dün Ulusal Halk Meclisindeki 407 temsilciyi seçmek üzere sandiga gitti. Muhaliflerin boykot çagrisi yaptigi seçimlerde, kayitli 24 milyondan fazla seçmenden sadece yüzde 30,2'si sandiga gitti. Oy verme isleminin tamamlanmasinin ardindan 24 saat geçmesine ragmen henüz sonuçlar açiklanmadi.

Buna karsin Cezayir siyasetinde bagimsizliktan bu yana hakim, rejim yanlisi Ulusal Kurtulus Cephesi (UKC) ve Islami egilimli Baris Toplumu Hareketi (MSP) ayri ayri zafer ilan etti.

UKC Genel Sekreteri Ebu Fadil el-Baci, ülke basinina yaptigi açiklamada, "vilayetlerden gelen açiklamalara göre partilerinin birinci oldugunu ve resmi sonuçlari beklediklerini" duyurdu.

Benzer sekilde, bunun öncesinde Cezayir'deki en büyük Islami egilimli parti MSP Lideri Abdurrezak Mukri, partilerinin yurt içi ve yurtdisindaki oylarda önde olduklarini duyurarak seçmenlere tesekkür etti.

Mukri, "seçim zaferlerini kendilerinden çalmaya yönelik girisimler oldugunu" savundu, ancak suçlamalarina iliskin detay vermedi.

Seçimleri yöneten Bagimsiz Ulusal Seçim Idaresi (ANIE) Baskani Muhammed Serfi, dün düzenledigi basin toplantisinda, oy sayim isleminin önceki seçimlere göre "karmasik" olacagi için resmi sonuçlarin açiklanmasinin yasanin öngördügü "96 saat sinirina varabilecegini" ancak en kisa sürede süreci tamamlamak için çalisacaklarini söylemisti.

-Ülke tarihindeki rekor düsük katilimli genel seçim

Öte yandan yerel basinda, ilk sonuçlarin yarin açiklanabilecegi belirtildi. Ülkede 2017 yilindaki 37,09 katilim oranindaki genel seçimden sonra yüzde 30,2 katilim oraninin rekor düsüklükte oldugu aktarildi.

Cezayir, 2019 yilinda Abdulaziz Buteflika'nin kitlesel halk protestolari karsisinda devrilmesinin ardindan Buteflika dönemindeki isimlerin tasfiyesi, Cumhurbaskanligi seçimi, yeni bir anayasa gibi birçok degisimi pes pese yasadi.

Rejim, seçimlerle geçis sürecinin devam ettigi mesajini verirken, Buteflika'yi koltugundan eden lidersiz protesto hareketi "Hirak", seçimleri "kozmetik vitrin degisikligi" seklinde tanimlayarak boykot çagrisi yapmisti. Aralarinda sol ve liberal partilerin de yer aldigi bazi partiler seçimlere katilmayarak boykot çagrisi vermisti.

-Cumhurbaskani'ndan "katilim orani sonucu degistirmez" mesaji

Ülkeyi seçimlere tasiyan Cumhurbaskani Abdulmecid Tebbun, oyunu kullanmasinin ardindan verdigi mesajlarinda, "katilim oraninin yasama organini belirleyecek sonuçlar kadar önemli olmadigini" belirterek, netice ne olursa olsun demokrasiye uygun kararlar alacagiz" ifadelerini kullanmisti. Tebbun, ayrica boykot çagrisi yapanlara da saygi duydugunu ifade etmisti.

Cumhurbaskani'nin bu açiklamalarina ragmen, seçimlerden hemen bir gün önce seçimlere yönelik boykot çagrilarinda önde gelen protesto hareketinden muhalif isimler gözaltina alinmisti.

Cezayir Insan Haklari Savunma Birliginden yapilan yazili açiklamada, Hirak hareketinin destekçilerinden muhalif aktivist Kerim Tabu, gazeteci Halid Dirareni ve daha önce de tutuklanmis medya mensubu Ihsan el-Kadi dahil 7 muhalifin gözaltina alindigi duyurulmustu.

- Cezayir'de degisim beklentisi

Henüz birkaç ay önce kabul edilen yeni seçim sistemine, seçmenlerin aday listeleri arasindan istedikleri siralamayi seçebilecekleri "açik liste" seçim sistemi getirildi. Yeni uygulanmaya baslanan bu sistemle temsilin artirilmasi hedeflendi.

Seçimlerle ilgili birçok düzenleme ve denetim de Içisleri Bakanligindan alinarak yeni anayasayla kurulan Bagimsiz Ulusal Seçim Idaresine verildi. Yönetim bu adimla seçimlerin seffaf yürütülecegi mesajini verdi.

Yeni yasa ayrica partilerin ve bagimsiz listelerin seçime katilabilmesi için gereken sartlari hafifletti. Bunun neticesinde aday sayisinda büyük artis oldu.

Uzmanlar, Mecliste bagimsizlarin da katildigi çok parçali bir yapinin sekillenmesini, rejim yanlisi yerlesik partilerin güç kaybetmesini ve Islami egilimli partilerin oylarini artirmasini bekliyor.

Rejimin getirdigi seçim sistemiyle belirli bir tarafin mutlak üstünlügüne müsaade etmeyecegini aktaran analistler, seçimin ardindan kurulacak koalisyon hükümetinin ülkenin gelecegine iliskin resmi belirginlestirecegini ifade ediyor.

Kaynak: AA