Banglades'in Myanmar Sinirindaki Irmaktan 3 Arakanli Müslüman'in Cesetleri Çikarildi

Banglades'te polisin Myanmar sinirindaki bir irmakta üç Arakanli Müslüman'in cesetlerine ulastigi bildirildi.

Bölge polisinden Hafizur Rahman, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Myanmar sinirindaki Naf Irmagi'ndan iki çocuk ve bir kadina ait cesetlerin çikarildigini kaydetti.

Rahman, irmaktan çikarilan üç kisinin Cox's Bazar'daki Balukhali mülteci kampinda kaldiklarinin tespit edildigini belirtti.

Cesetlerin otopsi için hastaneye kaldirildigini aktaran Rahman, üç Arakanlinin Banglades'e geçmeye çalisirken irmakta boguldugunu ifade etti.

Rahman, Banglades'teki kamplarda kalan Arakanlilarin, Myanmar'daki akrabalarini ziyaret etmek maksadiyla siklikla irmak üzerinden karsi tarafa geçtiklerini dile getirdi.

- Banglades, Arakanlilarin geri gönderilmeleri için Suudi Arabistan'dan destek istedi

Öte yandan Banglades, Arakanlilarin geri gönderilmelerinin sürdürülebilir hale getirilebilmesi için Suudi Arabistan'dan is birligi talebinde bulundu.

Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, Bakan Abul Kalam Abdul Momen'in, konuyu Suudi mevkidasi Faysal bin Ferhan'la yaptigi telefon görüsmesinde gündeme getirdigi belirtildi.

Açiklamada, Banglades'in Arakanlilarin ana vatanlarina güvenli ve onurlu bir sekilde geri gönderilmesine büyük önem verdigi ve Momen'in Suudi Arabistan'i "barisçil bir sekilde geri gönderilme" sürecinin baslatilmasina yardim etmeye çagirdigi ifade edildi.

- Arakanli Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'in Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasinda çatismalar çikmis, olaylarda çogu Müslüman binlerce kisi katledilmis, yüzlerce ev ve is yeri atese verilmisti. Arakan'daki sinir karakollarina 25 Agustos 2017'de düzenlenen es zamanli saldirilari gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel siddet eylemleri baslatmisti.

BM'ye göre, Agustos 2017'den sonra Arakan'daki baski ve zulümden kaçip Banglades'e siginanlarin sayisi 900 bine ulasti.

Uluslararasi insan haklari kuruluslari, yayimladiklari uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildigini kanitlamisti.

BM ve uluslararasi insan haklari örgütleri, Arakanli Müslümanlara yönelik siddeti "etnik temizlik" ya da "soykirim" olarak adlandiriyor.???????

Kaynak: AA