Hayat Boyu Ögrenme Kurumlari Kurs Bitirme Belgesi E-Devlet Üzerinden Alinabilecek

Milli Egitim Bakanligi (MEB) Hayat Boyu Ögrenme Kurumlari tarafindan kurslara katilanlara basili olarak verilen kurs bitirme belgesi, e-Devlet üzerinden alinabilecek.

Milli Egitim Bakanligi Hayat Boyu Ögrenme Kurumlari Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayimlandi.

Hayat Boyu Ögrenme Genel Müdürü Yusuf Büyük, yönetmelik degisikligine iliskin yazili açiklamasinda, 2018'de yayimlanan yönetmeligin bazi maddelerinin hayata geçirilemedigini ve bazi maddelerde de uygulama birliginin saglanamadigini belirtti.

Yönetmeligin bu haliyle istek ve ihtiyaçlarin tatmin edici düzeyde karsilanamadigini ifade eden Büyük, hayat boyu ögrenme anlayisinda paradigma degisikligine gittiklerini, kurumlarin kabuk degistirdigini, yeni bir ask ve heyecan duygulariyla 7'den 70'e tüm vatandaslari kucaklayici bir felsefeyle çalistiklarini bildirdi.

- Yönetmeligin 19 maddesinde degisiklik yapildi

Büyük, yönetmeligin 19 maddesinde yapilan iyilestirmelere deginerek, "Bürokrasi ve kirtasiyeciligin azaltilmasi, e-Devlet uygulamalarina entegrasyon saglanmasi amaciyla basili olarak verilen yillik ortalama 8 milyon kurs bitirme belgesi, elektronik ortama tasinarak kagit ve basim maliyetinden tasarruf saglanacak. Vatandaslarimiz kurs bitirme belgelerini e-Devlet üzerinden alabilecekler." bilgisini verdi.

Ders ücreti karsiligi ücretli usta ögretici olarak görevlendirilecek kisilerin müracaati, görev siralamasi ve göreve baslatilmalariyla ilgili çizelgenin güncellenecegini duyuran Büyük, müracaatlarin eylül ayina çekilip hakkaniyete uygun bir düzenleme yoluna gidildigini kaydetti.

- "Engelli ögretmenler, engelli çocugu olanlar ve bakmakla yükümlü oldugu engelli bireyi olanlara pozitif ayrimcilik"

Büyük, lisans ve lisansüstü egitime sahip usta ögretici adaylarin görev almalarindaki sorunlarin ortadan kaldirildigini aktararak, sunlari kaydetti:

"Engelli ögretmenler ve engelli çocugu ve/veya bakmakla yükümlü oldugu engelli bireyi olanlar ile hamile ögretmenlerin ders programi çizelgesi ile nöbet uygulamasi hususunda pozitif ayrimcilik yapilmistir. Olgunlasma enstitülerinin kursiyeri bulunmayan 'arastirma', 'tasarim ve üretim' ve 'tanitim ve pazarlama' bölümlerinde görevli ögretmenlerin çalisma sürelerine iliskin uygulamada karsilasilan tereddütler ortadan kaldirilmistir.

Komisyon toplantilari, kurs açma onaylari gibi bürokratik islemler asgari düzeye indirilerek, uygulamalarda tekrardan kaçinilarak emek ve zaman tasarrufu saglanmasi hedeflenmistir. Özel, resmi kurum/kuruluslar ve sivil toplum kuruluslariyla yapilacak protokollerde birtakim standartlar getirilerek kolayliklar saglanmistir."

Yeni kurs talebi olmasi halinde 15 günlük olan yeniden duyurma süresinin 7 güne çekildigini bildiren Büyük, "Yilda iki kez toplanan hayat boyu ögrenme komisyonunun yilda bir defaya indirilerek her yil agustos ayi içerisinde toplanmasina karar verilmistir." açiklamasinda bulundu.

Kaynak: AA