Bursa'da Terk Ettikleri Köye Yillar Sonra Dönen Vatandaslar Geçmisi Özlemle Ariyor

Büyükorhan ilçesine bagli köy statüsündeyken göç verdigi için senelerce bos kalan, 5 yil önce geri dönüslerle yasamin yeniden basladigi Çökene'de 3 hanede 6 kisi ikamet ediyor Eski muhtar Hüseyin Kaya: 'Evimi tekrar düzenledim. Sehirde bir evde ne varsa benim evimde de var. Birkaç keçim var, onlari güdüyorum aksam oluyor'

BÜSRA NUR YILMAZ - Bursa'nin Büyükorhan ilçesinde su sikintisi nedeniyle göç veren ve uzun yillar tamamen bos kalan, simdi ise yakinindaki bir kirsal mahalleye bagli olan eski köye dönerek yasamlarini sürdüren vatandaslar geçmise büyük özlem duyuyor.

Eskiden ormancilikla ve tarimla geçimini saglayan Çökene köyü sakinleri, 1988 yilindan itibaren kent merkezine göç etmeye basladi. Köy, 1994'ten sonra uzun süre bos kalmasi üzerine 2008'de statüsü iptal edilerek yakinindaki kirsal Bademli Mahallesi'ne baglandi.

Saglam birkaç yapinin kaldigi yerlesim biriminde yasam 2016'da yeniden basladi. Emekliye ayrildiktan sonra köy özlemiyle geri dönenlerden olusan 3 hanedeki 6 kisi, eski komsularinin, akrabalarinin da dönmesini, Çökene'nin güzel günlerine yeniden kavusmasini istiyor.

Eski köy muhtari 72 yasindaki Hüseyin Kaya, AA muhabirine, 1988'den itibaren 28 yil uzak kaldigi ve esiyle 5 sene önce döndügü Çökene'nin 450 yillik geçmise sahip oldugunu söyledi.

Köye 30-35 yil önce bir cami yapildigini belirten Kaya, "O zamanlar burada civil civil insanlar, 35-40 hane vardi. Köy susuz kaldi. Suyumuz yeterli olmadi. Jeoloji mühendisleri buradaki suyun içmeye elverissiz oldugunu söylediler. Bir türlü bize yardimci olamadilar. Ondan sonra köyün önü bir açildi, tamami Bursa'ya gitti." dedi.

Kaya, eskiden halkin ormancilik, çiftçilik ve hayvancilikla geçimini sagladigini, öküzlerle çifte kosuldugunu, düvenle harman yapildigini aktardi.

Sürekli yasayan 3 hanenin disinda 4 hanenin de yazlari Çökene'de, kislari Bursa'da oturdugunu dile getiren Kaya, söyle konustu:

"3 dönüm kadar bahçem var. Bahçemde sogan, patates, domates, kavun, karpuz, meyvelerim var. Üzüm bagindan elma, armuda, çilege kadar her sey var. Diger ihtiyaçlar için haftada bir gün ilçeye gidiyorum. Pazar günleri de buraya bir satici geliyor, eger çagirirsak. Evimi tekrar düzenledim. Sehirde bir evde ne varsa benim evimde de var. Birkaç keçim var, onlari güdüyorum aksam oluyor. Tavuklarim da var. Sagligim sihhatim çok iyi. Burasi tertemiz. Hiçbir sikintimiz yok. Bizim ölümüz de dirimiz de burada artik."

Kaya, buraya tekrar muhtarlik statüsü verilirse geri dönüslerin artacagina inandigini vurguladi.

- "Komsularimi, herkesi özlüyorum"

Esi Fadime Kaya (60) da köyde en çok komsu özlemi çektigini ifade etti.

Eskiden köyün komsulariyla daha güzel oldugunu dile getiren Kaya, "Bursa'da yasarken buraya gelip köy cemiyeti yapiyorduk. O zamanlarda da 'Bu köyün insanlari, o civil civil sesleri nereye gitti' diye oturup agliyordum. O eski halini, o civil civil komsularimi, herkesi özlüyorum. Insallah dönenler olur." ifadelerini kullandi.

Yasar Dogan (57) ise bölgede su az oldugu için tarim ve hayvanciligin pek gelismedigini, bahçesinde sogan, patates yetistirdigini, arilarina baktigini anlatti.
Kaynak: AA