ABD'de 500'Den Fazla Gazeteciden Filistin Haberlerinde Gerçegin Yansitilmasi Için Ortak Mektup

ABD medyasinda görev alan 500’den fazla gazeteci, ülkedeki haberlerde Filistin'deki Israil isgali ve politikalariyla ilgili gerçeklerin yansitilmasini talep eden ortak bir mektup yayimladi.

"ABD medyasinin Filistin'i ele almasina iliskin açik mektup" basligi ile kaleme alinan mektupta, ülkedeki haber üretiminde "Israil isgalini ve Filistinlilere yönelik sistematik baskiyi gizlemeye" son verilmesi çagrisi yapildi.

The Washington Post, Wall Street Journal ve Los Angeles Times gibi ileri gelen medya kuruluslarindan muhabirlerin de dahil oldugu, en son 514 gazetecinin imza koydugu mektupta, su ifadelere yer verildi:

"Gerçegi bulmak ve güçlüleri hesaba çekmek gazeteciligin temel ilkeleridir. Ancak onlarca yildir haber sektörümüz Israil ve Filistin haberlerinde bu degerleri terk etti. Okuyucularimizi, haberin en temel yönlerini gizleyen bir anlati ile yüzüstü biraktik: Israil'in askeri isgalini ve apartheid sistemini."

- "Israil'in Filistinlilere uyguladigi sistematik baski sterilize edilmemeli"

Mektupta, onlarca yildir devam eden gazetecilikteki bu yanlis uygulamaya okurlar ve gerçekler adina son vermenin ve habercilikte rotayi acilen degistirmenin bir görev oldugu belirtilerek, "Israil'in Filistinlilere uyguladigi sistematik baskinin kanitlari çok fazla ve artik bu sterilize edilmemeli." ifadesi paylasildi.

Insan Haklari Izleme Örgütünün (HRW) 27 Nisan'da yayimladigi "Bir esik asildi: Israilli yetkililer ile apartheid ve zulüm suçlari" baslikli 213 sayfalik raporuna atifta bulunulan mektupta, söz konusu raporun Israil makamlarinin apartheid politikalarla insanliga karsi suç isledigini belgeledigi vurgulandi.

Mektupta, "Gazeteciler olarak haberimizin bu gerçegi yansitip yansitmadigini incelememiz gerekiyor." denilerek, en son Dogu Kudüs Seyh Cerrah Mahallesi'ndeki Filistinlilerin zorla evlerinden çikarilmasi, Israil güçlerinin ramazanda Mescidi Aksa baskini ve Israil'in Gazze'ye yönelik hava saldirisi olaylarinda kullanilan haber dili buna örnek gösterildi.

- "Hikayeyi dogru yazmak gibi bir sorumlulugumuz ve kutsal yükümlülügümüz var"

ABD medya kuruluslarinin haberlerinde Israil askeri iddialarini sorgulamadan ve kanit istemeden siklikla tekrarladigina dikkati çekilen mektupta, "Gazetecileri, korku veya kayirma olmadan tam baglama dayali gerçegi söylemeye ve Israil'in Filistinlilere uyguladigi baskiyi gizlemenin bu sektörde objektiflik standartlarinda basarisiz oldugu anlamina geldigini kabul etmeye çagiriyoruz." Ifadeleri kullanildi.

Mektupta, gazetecilerin halki dogru bilgilendirme gibi önemli bir misyonu oldugunun alti çizilerek, "Hikayeyi dogru yazmak gibi bir sorumlulugumuz ve de kutsal bir yükümlülügümüz var. Gerçegi haberlestirmedeki her basarisizligimizda, okuyucularimizi, amacimizi ve nihayetinde Filistin halkini basarisizliga ugratiyoruz." cümlelerine yer verildi.

Israil'in abluka altindaki Gazze Seridi'ne 10 Mayis'ta baslattigi hava saldirilari Hamas ile varilan ateskes dogrultusunda 21 Mayis'ta sona ermisti.

Israil ordusunun Gazze'ye düzenledigi saldirilarda 66'si çocuk, 39'u kadin olmak üzere 254 Filistinli hayatini kaybetmis, 1948 kisi yaralanmis, binlerce bina tamamen yikilmis ya da kullanilamaz hale gelmisti.

Kaynak: AA