Üreticiler Findik Fiyatinin Açiklanmasini Bekliyor

Ulusal Findik Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Levent Sahin Basaran: 'Geçen seneye nazaran maliyetlerimiz yükseldi. Findikta her kesimin ortak paydada bulustugu bir fiyat var; o da 30 lira'

Türkiye'nin findik üretiminin yüzde 27'sinin gerçeklestirildigi Bati Karadeniz'de üreticiler, findik fiyatinin sezon baslamadan önce açiklanmasini bekliyor.

Bölgede findik hasadi için bahçe temizligi devam ederken, külleme ve Amerikan beyaz kelebegiyle de mücadele yürütülüyor.

Ulusal Findik Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Levent Sahin Basaran, AA muhabirine, bereketli bir sezon beklediklerini söyledi.

Basaran, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) iki yildir yaptigi uygulamanin üreticiyi memnun ettigini belirterek," Geçen sene findik rekoltesinde ciddi bir azalma vardi. Bu azalmadan Bati Karadeniz Bölgesi de özellikle Akçakoca çok etkilendi. Geçen seneye nazaran bu sene bölgemizde findik var diyebiliriz ama açiklanan bazi rekolte söylentilerine de inanmamak lazim. Findik yok diyemeyiz. Olan findik ortalama rekolte civarlarinda olacak gibi duruyor." diye konustu.

Maliyetlerin arttigini dile getiren Basaran, söyle devam etti:

"Tabii ki de sadece findik üreticisinin degil, tüm tarimsal faaliyetlerde ugrasan üreticilerimizin yüzünün gülmesini isteriz. Geçen seneye nazaran maliyetlerimiz yükseldi. Sadece isçilik maliyeti yüzde 25 yükseldi. Ayrica ilaç ve gübre masraflarimiz da yükseldi. Findikta her kesimin ortak paydada bulustugu bir fiyat var; o da 30 lira. "

Basaran, bu sezon da findik fiyatinin üretici bahçeye girmeden açiklanmasinin avantaj saglayacagini kaydetti.

Bölgenin bir aydir fazla yagis aldigina, bahçelerde külleme sorunu olusabilecegine dikkati çeken Basaran, buna yönelik mücadele yürütülmesi gerektigini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA