Saglik Için 'Küflenmeyen Ekmek' Projesi

ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji ögrencilerinin TÜBITAK Türkiye finallerinde ilk 5 sirada yer alan 4 projesi ödüle layik görüldü. Finale kalan çalismalar arasinda defne yapragi ile küflenmeyen ekmek projesi dikkat çekti. Sürdürebilirlik bilinci ile gelistirilen proje ile uzun süre küflenmeyen ekmekler vasitasiyla hem gida israfinin hem de ekmek yapiminda kullanilan kimyasal katki maddelerinin yol açtigi saglik problemlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Saglik Için 'Küflenmeyen Ekmek' Projesi
ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji ögrencileri, TÜBITAK Türkiye finallerinden gururla döndü. Türkiye finallerinde ilk 5 sirada yer alan 4 proje, hem takdir topladi hem de gelecek yillarin çalismalarini tesvik etti. Finalde psikoloji, cografya, biyoloji ve kimya alanlarinda ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji ögrencilerinin 4 ayri projesi ödüle layik görüldü.



“Teknoloji bagimliligi-psikolojik saglamlik iliskisi” incelendi

Kolejin Giresun Kampüsü ögrencisi Bugra Kemal Korkut, Danisman Ögretmen Tugçe Peker mentörlügünde psikoloji alanindaki projesi ile üçüncü oldu. “Covid-19 döneminde lise ögrencilerinin teknoloji bagimliliklari ile psikolojik saglamliklari arasindaki iliski” projesi güncel sorunlara duyarli bir gencin bilimsel vizyonu olarak alkislandi.

Kentlesmenin çevreye etkisi

Çanakkale-Biga Kampüsü ögrencisi Ecem Rabia Kaplan, Cografya Ögretmeni Sevcan Uçar mentörlügünde Bursa üzerinde bir arastirma gerçeklestirdi. “Bursa’daki yapilasma biçimi ve sehir dokusunun kentsel isi adalarinin olusumuna etkisi” projesi, Türkiye dördüncüsü oldu. Bursa’daki bina yapisi ve yüksekligi, yapilasma yogunlugu, yesil alanlarin kent merkezindeki konumu, zemin malzemesi ve bitki örtüsü gibi unsurlarin kentsel isi adalari olusturdugu tespit edildi. "Bu etkenler, kentsel termal çevre üzerinde olumsuz etkiler birakiyor” sonucuna ulasildi.

Defne yapragi ile “küflenmeyen ekmek”

ITÜ ETA Vakfi Doga Koleji Eryaman Kampüsü ögrencileri Asrin Deniz Akdal ve Ismail Senay, Kimya Ögretmeni Duygu Yavuzkan Danaci’nin danismanliginda uzun süre küflenmeyen ekmek üretmeyi amaçladilar. Ögrenciler, projeyi sürdürülebilirlik bilinciyle gelistirdi. “Ekmekteki kimyasal katki maddeleri yerine küf önleyici dogal bir alternatif: defne yapragi” projesi, gida israfini azaltmayi da hedefliyor. Ekmek yapiminda kullanilan kimyasal katki maddelerinin asiri tüketildiklerinde saglik problemlerine neden oldugunu ifade eden ögrenciler, katki maddelerinin olumsuz etkilerini ortadan kaldirirken ekmegin de uzun süre küflenmeden kalmasini saglamayi amaçladiklarini dile getirdiler.

Dijital biyoloji laboratuvari

Atasehir-1 Kampüsü ögrencisi Caner Yilmaz ise Biyoloji Ögretmeni Emine Er Yilmaz mentörlügünde “Dijital biyoloji laboratuvari” projesini gelistirdi. Dijital biyoloji laboratuvariyla 3 boyutlu deney uygulamalarina imkan taniyan proje, ülke genelindeki okullardaki laboratuvar yetersizligi, sinif mevcudunun fazla olusu, ders saatlerinin kisitli olmasi gibi olumsuzluklara da çözüm olmayi hedefliyor.
Kaynak: İHA