Rus Atomflot Ile Türk Kuzey Star Tersanesi Arasinda Büyük Anlasma

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom bünyesinde faaliyet gösteren FSUE Atomflot ve Türkiye Kuzey Star Shipyard Denizcilik Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi, 22220 Projesi kapsamindaki evrensel nükleer buzkiranlar için yüzer liman insa edilmesini öngören anlasmayi imzaladi.

Rus Atomflot Ile Türk Kuzey Star Tersanesi Arasinda Büyük Anlasma
Satin alma prosedürü, Rusya Federasyonu’nun 223-FZ sayili “Belirli Türdeki Tüzel Kisiliklerin Mal, Is, Hizmetlerin Satin Alinmasi Hakkinda” Federal Kanun çerçevesinde ve Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom birlesik sanayi satin alma standartlarina uygun olarak gerçeklestirildi.

Sözlesme degeri 4 milyar 981 milyon rubleyi; yani yaklasik 69 milyar dolari bulan anlasmanin satin alma sonuçlarini özetleme protokolü 27 Mayis 2021 tarihinde yayinlanmisti.

Atomflot Genel Müdürü Mustafa Kaska, konuya iliskin yaptigi açiklamada, “Anlasmanin imzalanmasi, 22220 Projesindeki evrensel nükleer buzkiranlarin bakimi için kiyi altyapisi hazirlama programinin uygulanmasinda önemli bir adim. Türk tersanesi gerekli yeterliliklere ve gemi insa pazarinda iyi bir itibara sahip. Anlasma sartlarina göre, Murmansk Limanina teslimati da dahil yüzer iskelenin insaati 29 ay sürecek” dedi.

Kuzey Star Tersanesi Yönetim Kurulu Baskani Tuncay Imral da yaptigi degerlendirmede, “Rusya Federasyonu’nun en önemli devlet sirketlerinden biri olan Atomflot FSUE ile sözlesme imzalamaktan dolayi çok memnunuz. Böyle prestijli bir proje için ihale kazanmak bir Türk tersanesi için büyük bir onurdur. Bu projeye katilmak Kuzey Star için yeni baslangiçlar ve firsatlar olusturacaktir. Proje, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasindaki iliskilerin güçlendirilmesine de yardimci olacaktir” ifadelerini kullandi.

30 bin ton yük kaldirma kapasitesine sahip olacak olan yüzer liman, 220 metre uzunlugunda ve 48 metre genisliginde olacak. Kizak güvertesi boyunca en az 200 metre uzunluga ve 6 metre duba yüksekligine sahip olacak yüzer limanda; dizel yakit ve içme suyu stoklari, atik su ve evsel su toplama kapasitesine göre ayni anda 30 kisi, 7 gün boyunca karaya ayak basmadan görev yapabilecek.
Kaynak: İHA