Müsilajin Deniz Tabanina Verdigi Tahribat Dalgiçlarin Kamerasina Yansidi

Yaz aylarinda Yalova sahiline giderek dalis yapan amatör dalgiçlar, bu yil etkili olan müsilaji (deniz salyasi) deniz tabaninda görüntüledi.

Yüzeyde oldugu kadar deniz tabanindaki canli yasamini da olumsuz etkileyen müsilaji görüntülemek için Çiftlikköy ilçe sahiline gelen dalgiçlar Ibrahim Sabuncu ve Beyza Erkaya, burada yaptiklari serbest dalista canli yasamindaki olumsuz etkileri gözlemledi.

Bu anlari su altinda kullanilan kameralariyla kayda alan dalgiçlardan Sabuncu, AA muhabirine, her yil bölgede çok sayida dalis gerçeklestirdiklerini söyledi.

Yegeni Beyza Erkaya ile dün dalis yaptigini aktaran Sabuncu, "Genelde yaz aylarinda hemen her gün denizde dalis yapariz. Çiftlikköy, Esenköy, Çinarcik, Armutlu severek daldigimiz yerler. Geçen yil Çiftlikköy'de dalinca kirlangiç baliklari, midye, istiridye, deniz yildizi görebiliyordum." dedi.

Bu yil bölgede ilk kez dalis yaptiklarini anlatan Sabuncu, "Dün Çiftlikköy sahilinde sabah saatlerinde temiz olur düsüncesiyle bir umutla gittik. Suyun disindan bakinca çok belli olmuyor ama dalinca hemen hemen her yerde var. Açikta yoktur diye biraz açildik ama ne kadar açilirsak açilalim salyadan kurtulamadik." diye konustu.

Sabuncu, suyun altinin müsilajla kapli oldugunu dile getirerek sunlari kaydetti:

"Kayitlarda da görülüyor. Deniz canlilari çok azdi. Bir iki tane istiridye gördüm. Bir tanesi canli gibiydi ama onlarin da ne kadar ömrü kaldi bilmiyorum. Bir balik gördüm ve ona çok üzüldüm. Agzi açikti ve belli ki boguluyordu. Biraz hareket ettirmeye çalistim ama yine ters döndü ve suyun dibine çöktü. Resmen boguluyordu ve çok üzücü bir durumdu bu. Benim gördügüm sadece bir taneydi. Denizin dibinde müsilajdan dolayi sikinti yasayan ne kadar deniz canlisi var bilmiyorum. Insallah yetkililer bir an önce çözüm bulurlar da denizdeki canlilar eski yasamlarina kavusur diye umut ediyoruz."

Kaynak: AA