Istavrit, Mezgit Ve Barbun Tezgahlardaki Yerini Aldi

SAMSUN – Samsun’da balik tezgahlarina olta baliklari istavrit, mezgit ve barbun gelmeye baslarken, balik saticilari ise satislarin az olmamasindan yakindi.

Istavrit, Mezgit Ve Barbun Tezgahlardaki Yerini Aldi
Denizlerde avlanma yasaginin baslamasinin ardindan balikçi tezgahlarindaki yerini kültür baliklari somon, alabalik, çipura, levrek ile kötek baligina kaptiran istavrit, mezgit ve barbun tekrar balikçi tezgahlarinda yerini almaya basladi.

Olta balikçilari tarafindan yakalanan baliklar Samsun’daki balikçi tezgahlarinda 30’ar TL’den satisa sunulsa da balik saticilari satislarin iyi olmamasindan yakindi.

“Istavrit, mezgit ve barbun kültür baliklarina göre daha güzel satiliyor”

Küçük baliklarin kültür baliklarina göre daha fazla ragbet gördügünü dile getiren balik saticisi Onurcan Köse, “Su anda tezgahta kültür baliklarindan levrek, alabalik, kötek, somon ve çipura var. Ayrica olta baliklari da geliyor. Mezgit, istavrit ve barbun gibi baliklar da gelmeye basladi.

Fiyatlar uygun olmasina ragmen is yok. Havalar sicak, vatandasin da baliga talebi az. Somon kilo 25 TL, alabalik kilo 20 TL, levrek-çipuranin kilosu 45 TL, kötek kilo 45 TL, istavrit, barbun ve mezgidin kilosu da 30 TL’den satiliyor. Baliklar uygun ama ilgi yok denecek kadar az. Kültür baliklarina göre olta baliklari daha fazla satiliyor. Vatandaslar kültür baliklarinin aksine küçük baliga daha fazla ilgi duyuyor. Istavrit, barbun ve mezgit diger baliklara göre daha güzel satiliyor. Bundan sonra da olta baliklar tezgahlarda yerini almaya devam eder” dedi.



“Mangalda en güzel çipura olur”

Havalarin isinmasi ile birlikte mangal sezonda en güzel çipura baliginin mangal yapilacagina dikkat çeken balik saticisi Kurtça Aydin ise “Sezon bittiginden beri kültür baliklari satiyoruz. Is yok. Havalar da sicak gidiyor. Su anda bekleme asamasindayiz. Eylül ayina kadar beklemeye devam edecegiz. Olta baliklari da tezgahlarda yerini almaya basladi.

Her gün 5-10 kilo geliyor. Kültür baliklarina pek ilgi olmuyor ama mezgit, barbun ve istavrit satisi oluyor. Yaz itibariyle mangal sezonu da açildi. Su anda mangalda en güzel çipura olur. Levrek ve somon da mangal olur. Çipura digerlerine göre daha yagli ve etli oldugundan daha fazla tercih edilebilir. Bütün ve 2 parça fileto seklinde mangalda pisirilebilir. 1 çipura ortalama 400 gr gelir. 1 balikla da 1 kisi rahatlikla doyar. 10 kisilik bir mangal yapacaksaniz 10 adet çipura yeterli. Çipuranin tanesi 20 TL’ye denk gelir, yani 10 kisilik bir balik 200 TL’ye denk gelir” diye konustu.

Kaynak: İHA