Internet Kafelerin Yerini VR Kafeler Aliyor
Dr. Ögr. Üyesi Sefer Darici bir zamanlarin popüler internet kafelerinin yerini artik VR (Sanal Gerçeklik) kafelerinin almaya basladigini söyledi.

“Ekipman pahaliligi VR kafelere ilgiyi artirdi”
Dr. Darici, ekipmanlarin pahali olmasinin VR kafelere olan ilgiyi gün geçtikçe arttirdigini ifade ederek, “Internetin yayginlasmaya basladigi yillarda bilgisayar ekipman ve internet ücretlerinin yüksek olmasi internet kafelerin yayginlasmasina neden olmustu. Neredeyse her sokak basinda bulunan internet kafeler popülerligini kaybetti. Günümüzde VR deneyimi yasamak isteyen kisiler için de durum aynidir. Ekipmanlarin pahali olmasi açilan VR kafelere olan ilgiyi gün geçtikçe arttirmaktadir. Bu durum birçok girisimci için de yeni firsatlari beraberinde getirmektedir” dedi.
Hayal ile gerçek sanal ortamda bulusuyor
Sanal gerçeklik merkezlerinin gelisim sürecinin daha eskiye dayandigini ifade eden Dr. Ögr. Üyesi Darici, “Sanal gerçeklik; hayal ile gerçegi birlestiren ve duyu organlarimiz tarafindan alinan duyumlarin sanal bir dünyanin içerisinde gerçekten var oldugumuz algisini hissetmemize neden olan bir teknolojidir. Bu teknolojinin gerek yazilimsal ve gerekse fiziksel birçok faktörü bulunmaktadir. Kisi kendisini önceden tasarlanan ve gözleri tamamen kapatan hareket sensörlü gözlükler vasitasiyla 360 derece bir görüntünün içerisinde bulur. Yüksek çözünürlük, yardimci ekipman ve benzeri ile algilatilan farkli bir gerçekliktir. Kisi normalde bulunmadigi bir sanal ortami deneyimleyebilir” diye konustu.
“Getirisi ve riski yüksek bir sektör”
VR kafelerin girisimciler için yeni firsatlar sundugunun altini çizen Dr. Ögr. Üyesi Darici, “Son zamanlarda özellikle birçok kisi veya kurum VR Kafe açmak istiyor. Getirisi ve riski yüksek bir sektör. Yerine göre kurulan odalarda satilik oyun ücretleri 100 TL’ye kadar olabiliyor. Bizlerle de altyapisini ögrenmek için irtibata geçiyorlar. Ancak cihaz kurulumlarindan tutun, uyumuna, alanin fiziki özelliklerinden tutun, oyun ekipmanlarina kadar birçok farkli unsuru göz önüne almak ve dikkatli olmak gerekiyor. Yatirim maliyet hesaplamalarinin iyi yapilmasi gerekiyor. Ayrica farkli sektörlerden bu teknolojiyi kullanmak isteyen ve hatta Mixed Reality (Karma Gerçeklik) uygulamalarini baslatmak isteyen kurumlar var. Bunlar insaat firmalari, okullar ve devlet kurumlari da olabiliyor. Burada da isletmelerin konsepti ve hedef kitleleri üzerinden saglikli bir analiz sart. Sanal Gerçeklik, Arttirilmis Gerçeklik ve Karma Gerçeklik ortak yanlari ve uygulamalari olsa da birbirinden farkli kavramlar. Ne yapilacagina ve nasil yapilacagina karar vermek kurumun oldugu kadar müsterinin beklenti ve istekleriyle de dogru orantili olmalidir. Bu teknolojiyle henüz baslamamis bir insaat projesinde dairenin içerisinde veya sitede müsteriyi gezdirebileceginiz gibi, sinif, okul veya kampüs alaninizi ögrencinin odasina kadar tasiyabilirsiniz. Bir otelin katlarini gezdirebilir veya alisveris merkezinde dolastirabilirsiniz” ifadelerini kullandi.