Eczacilardan 'Ilaçlari Kutulari Içinde Saklayin' Uyarisi

Tüm Eczaci Isverenler Sendikasi Genel Baskani Nurten Saydan: 'Ilacin kutusunun korunmasi, son kullanma tarihinin takip edilmesi ve ilaçlarin karistirilmamasi için çok önemli' 'Buzdolabinda saklanmasi gerekenler disinda ilaçlarinizi asla buzdolabinda saklamayin'.

Tüm Eczaci Isverenler Sendikasi (TEIS) Genel Baskani Nurten Saydan, ilaçlarin mutlaka kullanma talimatina ve kutusunun üzerinde belirtilen kosullara uygun olarak, kutularindan çikarilmadan saklanmasi gerektigini belirtti.

Saydan, yaptigi yazili açiklamada, ilaçlarin saklanma kosullarina iliskin bilgilendirmede bulundu.

Ilaçlarin günesin altina, soba, kalorifer, ocak yanina birakilmamasi gerektigine isaret eden Saydan, "Ilaçlar ecza dolabi ya da camli bir dolapta saklanmali. Dolabin konulacagi yer kuytu, serin, rutubet olmayan, günes görmeyen bir yer olmali. En önemlisi çocuklarin uzanip alamayacagi yükseklige konulmali ve mümkünse kilitlenmeli." ifadelerini kullandi.

"Ilaçlari kutulari içinde saklayin." uyarisinda da bulunan Saydan, söyle devam etti:

"Ilacin kutusunun korunmasi, son kullanma tarihinin takip edilmesi ve ilaçlarin karistirilmamasi için çok önemli. Ilaçlarin etkileri aç, tok veya yemek arasinda, kaç saat arayla kullanilacagi seklinde degisiklik gösterir. Ayrica ilaçlarin etken maddeleri, kullandiginiz diger ilaçlarla, aldiginiz besin, alkol gibi içeceklerle etkilesime ugrayabilir. Bazi ilaçlar dikkat daginikligi, refleks zayifligi, uyku ve sersemlik yapabilir. Bu yüzden bir ilaci alirken, nasil ve nelerle kullanilacagi konusunda mutlaka eczaciya danisilmali."

- "Her ilaç buzdolabinda saklanmaz"

Yapilan en büyük yanlislardan birinin de her ilacin buzdolabi raflarinda saklanmasi olduguna deginen Saydan, sunlari ifade etti:

"Buzdolaplarinda en çok ates düsürücü, öksürük ve vitamin suruplarinin saklandigini biliyoruz. Buzdolabinda saklanmasi gerekenler disinda ilaçlarinizi asla buzdolabinda saklamayin. Çünkü bazi suruplarin içindeki etken maddeler dibe çöker ve her dozda esit miktarda ilaç alinmamis olur. Bu da tedavi sürecini etkiler. Ayni sekilde buzdolabinda saklanan tablet seklindeki ilaçlarin da etken maddelerinde bozulmalar meydana gelebilir."

Saydan, eczacilarin önerdigi, buz aküsü veya buz kalibiyla birlikte verdigi ve "buzdolabina konulacak" dedigi ilaçlarin ise asla dolabin buzluk bölümüne veya buzluga yakin yere konulmamasi gerektigini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Bu sekilde de ilaçlarin bütün yapisi bozulur, böyle bir hata yapildiginda ise ilaçlarin kullanilmamasi gerekir. TEIS olarak, ilaçlarin mutlaka eczaneden, eczaci elinden alinmasi gereken ürünler oldugunu, insan sagligi için bu ürünlerin saklama kosullarinin çok önem arz ettigini bir kez daha hatirlatmak istiyoruz."
Kaynak: AA