Denizi Olmayan Erzurum'dan Balik Üretimi

Denizi olmayan Erzurum’da kafeslerde üretilen baliklar bati illerine satiliyor.

Denizi Olmayan Erzurum'dan Balik Üretimi
Baraj göletleri ve derelerde olusturulan tesislerde üretilen alabaliklar Türkiye’nin dört bir yanina gönderiliyor. Iklim sartlarinin avantaji ile Erzurum’da yilin tamaminda üretim yapilabilmesi, su ürünleri üretimini olumlu yönde etkiliyor.

Erzurum Tarim ve Orman Il Müdürü Osman Akar, Erzurum’da su ürünleri üretimi konusunda özellikle 2 bin rakimli yerlerde çok önemli bir potansiyel oldugunu belirterek, “Bu önemli potansiyelimiz su ürünleri potansiyelimiz. Bu potansiyel ile son yillarda ön plana çikmaya basladik. Özellikle Erzurum’da hali hazirda, gerek karada, gerek havuzlarda ve gerekse baraj göllerindeki kafeslerde yillik 2 bin 100 ton üzerinde alabalik üretimi yapiliyor. Erzurum il sinirlari içerisinde bulunan barajlarin faaliyete geçmesi ile yillik balik üretimimiz 7 bin tonun üzerine çikacak” diye konustu.

Bakanligin bu konuda önemli ölçüde destekleri de bulundugunu dile getiren Akar, “Bireysel üretimde kilogram basina üretim yapanlara 75 kurus, balik üretimi yapmak için girisimde bulunan ve tesis kurmak isteyen üreticilere ise 3 milyona kadar yüzde elli hibe destegi sagliyoruz. Ayni zamanda üretimi yapilan baliklarin islenmesi, depolanmasi, temizlenmesi, dondurularak baska illere sevkiyatinin saglanmasi gibi islerde devlet destegi saglaniyor” dedi.

“Doguda üretilen baligin ayri bir degeri var, 2 bin rakimda üretiminin yapilmis olmasi, özellikle de yaz aylarinda su sicakliginin arti 18 derecelerde olmasi nedeniyle de yaz boyu üretim yapilmaktadir” diyen Osman Akar daha sonra sunlari söyledi:

“Mevsimsel olarak sicak illerde balik üretimleri duruyor. Bizlerin ürettigi baliklarin tat ve Aroma açisindan farkli bir yeri vardir. Bizlerin ürettigi baliklar belli bir boya geldiklerinde Karadeniz illerine sevkiyat yapiliyor. O illerde denizlerde ki lagünlerde büyütülerek yurt disina bile sevkiyat yapiliyor. Erzurum ili disinda Ankara’ya kadar gönderilmektedir.”

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Dr. Ögretim Üyesi Esat Mahmut Kocaman ise, “Bulundugumuz mekan Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi alabalik üretim tesislerinde bulunuyoruz. Burada yemeklik olarak tabir edilen baliklarin halkimizin istegini karsilamak için satisa sunulmak üzere havuzumuzda boylarina göre ayirt edilerek çikariyoruz ve farkli havuzlara aliyoruz. Buradaki hizmet yalnizca vatandasin ihtiyaci olan balik üretimini yapmak degil, balik yetistiricilerimize de yumurta ve yavru destegi de saliyoruz. Bu seneki yumurta döneminde yaklasik olarak 700 bin adet gözlenmis yumurta, 250 bin adet de yavru olarak üreticilerimize destek sagladik. Su an çiftligimizde gök kusagi alabaligi, kirmizi benekli deri alabaligi, çesme alabaligi olmak üzere 3 farkli alabalik üretimi yapiyoruz. Bu baliklardan dileyen sehirden gelip alisveris yapabilir ya da Erzurum disindan gelen vatandaslarda bu satislardan yararlanabilirler. Saglikli baliklarimizi alip güvenle tüketim yapabilirler” seklinde konustu.

Kocaman, alabaliklarin satis fiyatlarinin canli kilogram olarak 35 TL, fileto alarak hazirlanan baliklarin ise kilosunun 70 TL’den satildigini söyledi.

Kaynak: İHA