Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Prof. Dr. Demir'den Yerlilik Vurgusu Açiklamasi

'Önem verdigimiz konu stratejik ürünlerde, teknoloji derinligi olan ürünlerde, önümüzün kesilme ihtimali olan ürünlerin hepsinde yüzde yüz yerlilik. Bu konuda tavizimiz olamaz'

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Prof. Dr. Ismail Demir, stratejik ve teknoloji derinligi olan ürünlerde yüzde yüz yerliligi hedeflediklerini vurguladi.

Temaslarda bulunmak üzere Elazig'a gelen Mili Savunma Bakan Yardimcisi Suay Alpay ve Prof. Dr. Demir, Organize Sanayi Bölgesi Inovasyon ve Tasarim Merkezinde TEKNOFEST 2021 Roket Yarismasina katilacak Troket ve Gökruh takim ögrencilerinin AR-GE çalismalarini inceledi.

Sanayi faaliyetlerinin yaninda gelecegin teknolojisini olusturacak gençlere yer verilmesinin memnuniyet verici oldugunu kaydeden Demir, "OSB'miz bir taraftan is yaparken bir taraftan da gelecegi insa edecek arkadaslarimizla ilgili de destegini esirgemiyor. Bu destegi bizler de sonuna kadar vermeye haziriz. Gençlerimizin roket çalismalarini gördük. Yarismalara katildiklarini görüyoruz. Bu yil da yarismada iddialilar. Kendilerine basarilar diliyoruz." dedi.

Elazig'da sanayi altyapisinin daha da gelistirilmesi ve teknoloji derinligi olan konularda is birligi yapilmasini önemsediklerini vurgulayan Demir, bu konuda daha kararli ve ciddi bir sekilde somut adimlar atip sonuç almayi amaçladiklarini söyledi.

Yerli ve milliligin önemine de vurgu yapan Demir sunlari söyledi:

"Yerli dedigimizde yerli üretimi kastediyoruz, milli dedigimizde tasarimi, düsüncesi, fikri altyapisi da yerli ve milli olan ürünü kastediyoruz. Milli ve yerli oldugu zaman tamamen her seyiyle bizim oluyor. Bu anlamda yüzdeler tabii çok sik tekrarlandi. Malum yüzde 18’lerden 70’leri asmaya geldik deniliyor, diyoruz. Ancak burada özellikle hassasiyetle sunu vurgulamak istiyorum. Burada rakamlarin birer birer düsmesi pratik olarak çok mümkün olmayabilir. Ama asil önem verdigimiz konu stratejik ürünlerde, teknoloji derinligi olan ürünlerde, önümüzün kesilme ihtimali olan ürünlerin hepsinde yüzde yüz yerlilik. Bu konuda tavizimiz olamaz. Zaten bugün gördügümüz örtülü-örtüsüz dogrudan dolayli ambargolar ve engellemeler yeni bir sey degil. Biz bunu yillardir tahmin ediyorduk ve yillardir bir sekilde uygulanan engellemeler vardi. Ama bunlara ragmen yolumuza devam ettik."

TEKNOFEST'in Elazig’da düzenlenip düzenlenemeyecegine iliskin bir soru üzerine, TEKNOFEST’in bir yil Istanbul bir yil da Anadolu'nun bir sehrinde yapildigini animsatan Demir, "Tabii ki TEKNOFEST Elazig’da olabilir. Bunun için hazirlik yapabiliriz. Tabii TEKNOFEST giderek büyüyen çok güzel bir faaliyet. Savunma Sanayii olarak önemli ölçüde de destek veriyoruz. Ancak daha çesitli yarismalar, daha butik organizasyonlar ile Anadolu’nun çesitli sehirlerinde çesitli yarismalar da düzenlenmesi mümkün. Bunu da planliyoruz. Insallah ilk firsatta önümüze gelecektir." dedi.

Bir gazetecinin dünya basininda genis yer bulan SIHA'larin hangi ülkeler tarafindan talep edildigine yönelik soruya Demir, "Ülkeleri basindan takip ediyorsunuz. Bir seye oldu demeden olacak demek veya haberini vermek özellikle savunma sanayi konularinda çok saglikli degil. O açidan biz olanlari söylüyoruz ve takibe devam edin diyoruz. Olmayanlari ve olma ihtimali olanlari bir kenarda tutuyoruz. Oldugu zaman duyarsiniz. Çünkü gerçekten savunma sanayileri konulari halkimizi heyecanlandiran konular. Ama bazen gereginden fazla bilgi verilmesi oluyor. Bu da çok saglikli olmayabiliyor." degerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in açikladigi uzay çalismalarina iliskin soru üzerine Demir, çalismalarin Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile Türkiye Uzay Ajansi koordinasyonunda devam ettigini söyledi.

Savunma sanayi firmalari olarak ellerindeki teknik yetkinlikleri bu konuda ülkenin hizmetine sunacaklarinin altini çizen Demir, "Her ne proje ve hangi asamada olursa olsun orada firmalarimiz görev alabilir. Burada zaten ekibimizdeki iki arkadasimiz Türkiye Uzay Ajansi yönetim kurulunda. Biz uzay çalismalarina savunma sanayii olarak en büyük katkiyi vermeye devam edecegiz." dedi.

Demir, daha sonra OSB'deki bazi firmalari gezdi.
Kaynak: AA