Çocuklar Sokaga Çikip Isik Kirliligini Ölçtü

Eskisehir Gülay Kanatli Ortaokulu ve Murat Atilgan Ortaokulu ögrencileri, Eskisehir Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi Dr. Ögretim. Üyesi Metin Altan ile birlikte okullarinin ve yakin çevrelerinin isik kirliligini ölçtü. Yapilan ölçmede bölgede isik kirliligin tehlike sinirinin çok daha üstünde oldugunu öne çikti.

Çocuklar Sokaga Çikip Isik Kirliligini Ölçtü
Eskisehir Gülay Kanatli Ortaokulu Fen Bilimleri ögretmeni Dr. Funda Çiray Özkara ile Portekiz’den Agrupamento de Escolas Gaia Nascente Okulu kimya ögretmeni Lucinda Cardoso’nun kuruculugunu yaptigi, 9 farkli ülkeden 23 okulun yer aldigi Light Me The Way adli uluslararasi eTwinning projesi kapsaminda isik ile ilgili dikkat çekici çalismalar gerçeklestiriliyor. Bu çalismalardan biri de Saha, Labortuvar Analiz ve Modelleme Çalismasi oldu.

Light Me The Way projesi kapsaminda görevli ögrenciler, Dr. Ögretim. Üyesi Metin Altan’in rehberliginde çalismanin saha analizi ve modelleme çalismasinin sunumu gerçeklestirdi. ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Dögeroglu ve Odunpazari Ilçe Milli Egitim Müdürü Kürsad Önder Ceylan’in da katildigi programdan önce ögrenciler, Eskisehir merkezde yer alan Gülay Kanatli Ortaokulu ve Murat Atilgan Ortaokulu çevresindeki isiklarin kirliligini ölçtü.

Bulunan isik kirliligi çocuklar için zararli

Light Me The Way projesi kapsaminda yapilan isik kirliligi ölçümün sonuçlarinda, okul çevresinde isik kirliliginin normal seviyeden çok daha üstünde oldugu görüldü.

Proje raporunda su hususlar belirtildi;

“Uluslararasi isik kirliligi sinir degerlerine göre ölçüm sonucu 18 degerinden küçük olursa kirlilik maksimum. Önceki yillarda yapilan ölçüm degerlerine göre Gülay Kanatli Ortaokulu alani 18,6 ve Murat Atilgan Ortaokulu alaninda 19,8 derecede bir kirlik bulunmustu. Bu proje kapsaminda önceki verilerin alanindan daha yüksek çözünürlüklü yeni ölçümler alindi. Sound ölçüm degerlerini haritalandi ve bu ölçüm degerleri 12 ile 17,13 arasinda bulundu. Dolaysiyla sound olarak çalisma alaninda giderek artan bir isik kirliligi belirlendi. Bu kirlilik maksimum kirlilik degerinin çok üstündedir. Çalisma alaninda bulunan okullarin arazisi, konumsal modelleme teknikleri ile sayisallastirildi. Ögrencilerin hareket alanlarindaki isik kirliligi, hassas bir sekilde, her alt kirlilik alanlari metrekare olarak haritalandi.”

Sonuçlar yetkililere iletilecek

Söz konusu projeye katilan ögrenciler, yaptigi sunumun ardindan bir rapor hazirlandi. Söz konusu rapor, durumun çözülmesi için Eskisehir’deki yerel yönetimlere iletilecek.
Kaynak: İHA