CHP Ekonomi Masasi Ve Esnaf Masasi Heyetleri Bingöl'de Ziyaretlerde Bulundu

Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba: '(HDP'ye yönelik kapatma davasi) Siyasete müdahale edilmesini yanlis buluyoruz. Partilerin kapatilmasini kabul etmiyoruz. Siyasi partilerin kapatilmasinin demokrasiyle iliskisi olmadigini söylüyoruz'

CHP Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba, HDP'ye yönelik kapatma davasina iliskin, siyasete müdahale edilmesini yanlis bulduklarini belirterek, "Partilerin kapatilmasini kabul etmiyoruz. Siyasi partilerin kapatilmasinin demokrasiyle iliskisi olmadigini söylüyoruz." dedi.

CHP Ekonomi Masasi heyeti ile Genel Baskan Yardimcisi Agbaba baskanligindaki Esnaf Masasi heyeti çesitli temaslarda bulunmak üzere Bingöl'e geldi.

Bir otelde düzenlenen basin toplantisinda konusan Agbaba, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun görevlendirmesiyle Ekonomi ve Esnaf masalari üyeleri ile bölgeyi gezdiklerini belirtti.

Agbaba, ziyaret ettikleri illerde görüsmeler yaptiklarini dile getirerek, "Maalesef issizlik, yoksulluk had safhada. Bu bölge önemli bir yoksulluk sorunu yasiyor." degerlendirmesinde bulundu.

Solhan ilçesine gerçeklestirdikleri ziyarette esnafin, "Geçen yil 85 liraya aldigimiz yem bu yil 185 liraya çikti. 2 yila kadar bu bölgede hayvancilik biter." dedigini ifade eden Agbaba, bölgede hayvan beslemenin sorun haline geldigini savundu.

Agbaba, sözlerini söyle sürdürdü:

"Dün TÜIK açikladi. 10 milyona yakin issizimiz var. Resmi rakamlara göre her 3 gencimizden biri issiz. Gayri resmi rakamlara göre en az yüzde 50 genç issizimiz var. Bu Issizlik Fonu'nda biriken paralar isçiden kesiliyor ve bu fonda birikiyor. Bu paralar isçi issiz kaldigi zaman da ona ödeniyor. Ama bizim Issizlik Fonu'muz joker fona dönmüs durumda. Iktidar her sikistiginda buradan para harciyor. Erdogan'in 'salgin yardimi' diye sundugu paralarin önemli bir kismi buradan. Bu paralar isçiye verilmesi gerekirken, bu para isverene veriliyor. ISKUR verilerine göre bu yilin ilk 5 ayinda issiz kalanlara 1 milyar 766 milyon ödenek verilirken, isverene tam 10 milyar 9 milyon verilmis. Yani isçiye verilen Issizlik Sigortasi'ndaki paranin tam 10 kati isverene verilmis durumda. Maalesef Nisan 2020'den 31 Mayis 2021'e kadar 3 milyon insanimiz nakdi ücret destegi almaya hak kazanmis. Bu nakdi ücret destegi alanlar kim? Ücretsiz izne çikarilanlar. Kisa çalisma ödeneginde yer alan çalisan sayisi da mayis ayi itibariyla 1 milyon 176 bin kisi. Bu kisa çalisma ödenegi de bu ayin sonunda bitiyor. Bunun da mutlaka ertelenmesi gerekiyor."

Kademeli normallesme sürecine de deginen Agbaba, "Hala eglence mekanlari, hamamlar, saunalar, müzikli lokantalar kapali. Hala kahvehaneler için normallesme baslamadi. 'Kahvehaneleri açtik.' diyor. Kagit ve okey oynamak yasak. Maalesef kahvehaneler fiili olarak kapanmaya çalisiliyor. Hala bir normallesmeyi gezdigimiz yerlerde göremedik." diye konustu.

- "Parlamenter sistemi bu ülkeye getirecegiz"

Agbaba, Cumhurbaskanligi seçiminde, "Aday kim olacak?", "Nasil aday olacak?" seklinde tartismalarin yapildigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Biz ittifakimizi genisletmeye çalisacagiz. Ittifakimizla cumhurbaskanligi seçimini kazandigimiz takdirde parlamenter sisteme dönecegimizi taahhüt edecegiz, ediyoruz, simdiden söylüyoruz. AKP sözcüsü Grup Baskan Vekili, Millet Ittifaki'nin seçimi kazanacagini görmüs, 'Seçimi kazanacaklar ama parlamenter sisteme geçemeyecekler.' diyor. Parlamenter sisteme geçecegiz. Türkiye'de yargi bagimsizligini insa edecegiz. Adaleti tekrar bu topraklarda var edecegiz. Herkesin, baris ve kardeslik içerisinde yasamasini saglayacagiz. Parlamenter sistemi bu ülkeye getirecegiz."

HDP'ye yönelik kapatma davasina iliskin de Agbaba, "Siyasete müdahale edilmesini yanlis buluyoruz. Partilerin kapatilmasini kabul etmiyoruz. Siyasi partilerin kapatilmasinin demokrasiyle iliskisi olmadigini söylüyoruz." görüsünü ifade etti.

A Milli Futbol Takimi'nin, 2020 Avrupa Sampiyonasi'nin (EURO 2020) açilis maçinda bu aksam Italya ile karsilasacagini hatirlatan Agbaba, Milli Takim'a basari diledi.

Gruplara ayrilan Ekonomi ve Esnaf masasi heyetleri Genç, Karliova, Yedisu, Adakli, Yayladere, Kigi ve Solhan ilçelerine geçti.

Agbaba da beraberindeki partililerle kent merkezinde esnafi ziyaret etti.

Kaynak: AA