Bulgaristan-Türkiye Sinir Ötesi Isbirligi Proje Çalismalari Sürüyor

Avrupa Birligi Baskanliginin Ulusal Otorite görevini yürüttügü Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye Sinir Ötesi Isbirligi Programinin ikinci teklif çagrisi kapsaminda yürütülmekte olan projenin kapanis etkinligi Edirne’de düzenlendi.

Bulgaristan-Türkiye Sinir Ötesi Isbirligi Proje Çalismalari Sürüyor
Trakya Kalkinma Ajansi’nin ana yararlanici ve proje ortagi Burgaz Bölgesel Turist Birligi olan projenin kapanis toplantisi Trakya Kalkinma Ajansi tarafindan organize edildi. 9 Haziran 2021 tarihinde yapilan etkinlige Trakya Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Mahmut Sahin, Edirne Il Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Tekirdag Il Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacioglu, Trakya TURSAB Bölge Temsil Kurulu Baskani Orhan Çebi, Trakya Üniversitesi ögretim üyeleri, proje kapsaminda düzenlenen gezide yer alan Selimiye Ortaokulu ögrenci ve ögretmenleri, Burgaz Bölgesel Turist Birligi proje ekibi, Bulgaristan Burgaz sehrinden turizm sektörü temsilcileri katilim sagladi.

Etkinlik açilis konusmalariyla basladi.

Açilis konusmasinda Trakya Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Mahmut Sahin, “Ajansimizin lider ortak olarak yürüttügü Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye Sinir Ötesi Isbirligi Programi kapsaminda desteklenen Horizon 2100 isimli projemizin kapanis toplantisinda sizlerle bir aradayiz. Projemizi ne yazik ki tüm dünyayi etkisi altina alan Covid-19 pandemisinin gölgesi altinda yürütmek zorundaydik, bazi faaliyetlerde degisiklik yapmak durumunda kaldik ama yine de basariyla tamamlamak üzereyiz. Öncelikle projede emegi geçen herkese, proje ortagimiz Burgas Bölgesel Turist Birligi ekibine tesekkürlerimi sunmak isterim. Proje ile tarihi ve kültürel mirasiyla güzide sehrimiz Edirne ile Bulgaristan’in Burgaz, Haskova gibi sehirlerinin turizm degerlerini öne çikararak gelecek nesillere aktarilabilmesi için farkindaligin artirilmasini hedefledik. Bu noktada hedef kitlemiz çocuklarimizdi, onlarin farkindaligini artirarak her iki bölgede de kültürel mirasin gelecege aktarilmasinin, turizmde sürdürülebilirligin ne denli önemli oldugunu anlatmaya çalistik. ’Trakya’nin Mirasi’ adinda 8-12 yas grubu çocuklarimiza yönelik Türkçe ve Bulgarca dillerinde olmak üzere aktivite kitabi ile farkli temalarda her iki bölgenin tarihi, turistik ve kültürel degerlerini öne çikaran tanitim filmleri hazirladik. Ve projemizin sonuna dogru belirledigimiz turistik noktalari ögrencilerimiz bizzat yerinde görme sansini elde etti. Niyetimiz hem Bulgaristan hem de ülkemizdeki ögrencileri bir arada agirlamakti ama pandemi nedeniyle ayri ayri yapmak durumda kaldik tanitim gezisini. Bugün Edirne’de düzenledigimiz geziye katilan ögrencilerimiz de bizlerle, onlarin da fikirlerini dinleme firsati bulacagiz. Ayrica bu gezide ögrencilerimiz gezdikleri yerleri fotografladilar ve kendi fotograflarindan olusan bir sergi de hazirladik. Fotograflarin yani sira gelecege mesajlarini ilettikleri 5 farkli mektup da bu sergide yer aldi. Projemize katkilarindan dolayi her iki bölgedeki ögretmen ve ögrencilerimize tesekkürlerimi sunarim. Son olarak projemiz sona eriyor olsa da Ajans olarak hem turizm alanindaki desteklerimize devam edecegimizi hem de sürdürülebilir turizm/kültürel mirasimizin korunmasi konusunda israrci olacagimi ifade etmek isterim" dedi.

Açilis konusmalarinin ardindan proje sonuçlari ve proje kapsaminda yürütülen faaliyetlerle ilgili bilgilendirme sunumu yapildi. Etkinligin ikinci bölümünde ise proje kapsaminda geziye katilan ögrencilerin fikirleri dinlendi, devaminda ise sürdürülebilir turizm ile ilgili dünyanin farkli yerlerindeki basarili örneklere hakkinda bilgi verildi.

Trakya Kalkinma Ajansi’nin Burgaz Bölgesel Turist Birligi ile yürüttügü proje ile Edirne ve Bulgaristan’in Burgaz sehrinde sürdürülebilir turizm çalismalarina katki sunulmasi hedeflendi. 31 Aralik 2019 tarihinde baslayan proje 10 Haziran 2021 tarihinde sona eriyor.
Kaynak: İHA