BM Açiklamasi 'Etiyopya'da Kitlik Yasaniyor'

Birlesmis Milletler’e (BM) bagli Dünya Gida Programi’nin yeni raporu Etiyopya’nin Tigray bölgesinde 4 milyon kisinin açlik, 350 bin kisinin de kitlikla karsi karsiya kaldigini ortaya koydu.

BM Açiklamasi 'Etiyopya'da Kitlik Yasaniyor'
Dünya Gida Programi’nin yeni raporu, Etiyopya’nin Tigray bölgesinde kitlik yasandigini ortaya koydu. Rapora göre 4 milyon kisinin açlik, 350 bin kisi de kitlikla karsi karsiya bulunuyor. Tigray’daki insanlarin gida güvenligine iliskin bilgi eksikliginin derin endiseye neden oldugu vurgulanan raporda, durumun giderek kötülesecegi kaydedildi. Bölgede yasanan çatismalarda tarim alanlarinin yagmalandigi ve bölge halkinin yiyecek bulmakta zorlandigi aktarildi. Mayis ayinda bölgede 5.5 milyon kisinin yüksek düzeyde gida güvensizligi yasadigi kaydedilen raporda, eylül ayina kadar sartlarin daha da kötülesecegi bildirildi.

Dünya Gida Programi tarafindan hazirlanan rapor üzerine 53 köyü ziyaret eden BM yetkililerinin köyde yasayan kadinlarin ve çocuklarin büyük bir kisminin yetersiz beslendigini tespit ettigi aktarildi. Bölgede 180’den fazla personel görevlendirerek gida dagitimlarini arttiran Dünya Gida Programi, 1.4 milyon kisiye hizli bir sekilde acil gida yardimi ulastirmak için çalismalarini da baslatti.

Dünya Gida Programi Program ve Operasyon Baskani Maria Santamarina, hükümet güçleri ile isyanci gruplar arasinda yasanan çatismadan en fazla bu bölgenin etkilendigini ifade ederek, bölgenin kuraklik gibi çevre sorunlarinin yani sira yasanan çatismalarin saglik sistemlerinin bozulmasina, birçok alanda pazarlarin çökmesine ve insanlarin tohum ve gübreye erisememesine neden oldugunu dile getirdi.

Geçtigimiz kasim ayinda Etiyopya hükümeti, o dönem bölgede iktidar olan Tigray Halk Kurtulus Cephesi’ne (TPLF) karsi saldiri baslatmisti. Hükümet ile Tigray Halk Kurtulus Cephesi arasinda uzun süre çatismalar yasanmis ve binlerce kisi hayatini kaybetmisti.

Kaynak: İHA