Yenisehir, Jakaranda Koruluguyla Renklenecek

Yenisehir Belediyesi, Limonluk Mahallesinde jakaranda korulugu olusturuldu. Belediye Baskani Abdullah Özyigit, jakaranda agaçlarini toprakla bulusturdu.

Yenisehir, Jakaranda Koruluguyla Renklenecek
İçel’in merkez ilçe Yenisehir Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, 5-11 Haziran Dünya Çevre Haftasi kapsaminda Limonluk Mahallesinde bulunan belediyeye ait alanda jakaranda agaçlari toprakla bulusturuldu. Etkinlige, Yenisehir Belediye Baskani Abdullah Özyigit, baskan yardimcilari, meclis üyeleri, muhtarlar, belediye çalisanlari, Yenisehir Yasam Gönüllüleri ve mahalle sakinleri katildi.



“Yenisehir halki yesili koruyor”

Agaç dikimi öncesinde konusan Baskan Özyigit, jakaranda agaçlarinin çiçek açtiginda çok güzel görüntüler olusturdugunu belirterek, Yenisehir’de koruluklar olusturmaya devam edeceklerini söyledi.

Yenisehir Belediyesi olarak Iklim ve Enerji Için Avrupa Baskanlari Sözlesmesini imzaladiklarini animsatan Özyigit, "Bu sözlesme, çevreyi sadece bir kisinin, bir gurubun, bir ilin, bir ilçenin ya da bir ülkenin korumasiyla çevreyi kurtaramayacagimizin ifadesi. Tüm dünyada ortak bir anlayisi sergilemedigimiz takdirde bir anlam ifade etmez. Biz burada çevreye yönelik temiz hava, temiz enerji ve yesili öncelerken; komsu ilçemizde bunun tam tersine organik yakit ve çevreye zarar verebilecek unsurlar çok üst seviyedeyse sizin verdiginiz bütün emek ortadan kalkar. Dolayisiyla ortak anlayis, ortak bir bakis açisi, ortak bir davranis sekli uygulamamiz gerekiyor. Biz, yönetim anlayisimizi 6 temel ilke üzerine kurmustuk ve bu yönetim anlayisimizdan bir tanesi de ekolojiydi, bunun altini doldurmak için de elimizden gelen bütün çabayi sarf ediyoruz. Iste sifir atik sirketimizi kurduk, eylül ayindan itibaren Yenisehir’deki atigi ayristiran, dogru yöneten ve onu tekrar geri dönüsüme kazandiran bir anlayisi hayata geçirecegiz. Basta Yenisehir halki olmaz üzere toplumumuzda yüksek bir duyarlilik var. Yenisehir halkina bu nedenle çok tesekkür ediyorum. Nasil bir duyarlilik; yesili koruyor, dogasina ve çevresine sahip çikiyor. Sifir atikla ilgili yaptigimiz çalismalarda, site sakinleri, yöneticiler, muhtarlarimiz hepsi gönülden bir destekle olaya dahil oluyorlar. Dolayisiyla biz aslinda Yenisehir’de birçok seyi basarabilecek bir altyapiya sahibiz. Bize düsen o alt yapiyi yasama çevirmek. Tabi ki bir yerde bir agaç kesildiginde sesler yükseliyor ama ben diliyor ve istiyorum ki, orada gösterdigimiz duyarliligi agaç dikiminde de gösterelim. Evet, agacin kesilmesine hepimiz karsiyiz, zaman zaman istemesek de uygulamalar olabiliyor ama yerine fazlasiyla koymak gibi bir görevimiz var" dedi.



“Yaptigimiz uygulamalar toplumda karsilik görüyor”

Yenisehir Belediyesinin iklim konusunda Galatasaray Üniversitesi ile isbirligi içerisinde oldugunu ve bu üniversite tarafindan yapilan çalismalar sonucunda İçel’in gelecek 20 yilda iklim nedeniyle ciddi anlamda sikintilar yasayacagini ifade eden Baskan Özyigit, sunlari söyledi:

"Gelecek 20 yilda İçel’de iklim nedeniyle can kayiplarinin olabilecegi bize bildirildi.

Önümüzdeki 10 yilda biz karbondioksit salinimini yüzde 40 düsürmek istiyoruz, bunun sözünü verdik; geregini yapmakla ilgili çalisiyoruz. Bizim yaptigimiz bu uygulamalar toplumda bir karsilik görüyor. Müteahhitler, yatirimcilar ya da kendi evini yapan vatandas, sizin uygulamanizdan etkilenip sizin koydugunuz hedefe dogru ilerlemek için o uygulamalari yapmaya basliyor. Bunun örneklerini gördük Yenisehir’de. Kendi enerjisini üreten Türkiye’nin en büyük toplu konut yatirimi gerçeklesti. Yine ayni sekilde çok büyük bir sitenin LEED sertifikasi ile yapilmasi söz konusu. Bunlar bizim koydugumuz hedefler ve olusturdugumuz örneklerden yola çikarak gerçeklestirilen isler. Bir örnek daha vereyim, asbestli binalarin sökümü çalismalarimiz var. Asbest sinsi bir kanser üreticisi, yani solunum hastaliklari ve akciger kanserini tetikleyen bir unsur. Biz Yenisehir Belediyesi olarak belki de Yenisehir’de ilk defa ya da İçel’de ilk defa bir bina sökülürken asbestli bina söküm kurallari uyguladik. O binanin sökümünde 20 yerden numune aldik ve büyük bölümde asbestli ürün çikti, dolayisiyla sökümünü asbestli bina söküm kurallarina göre uyguladik. O asbestli ürünü de imha edilmek üzere Ankara’daki ilgili tesise gönderdik. Asbest Söküm Uzmanlari Dernegi de bize bu uygulamamiz nedeniyle bir plaket vermek üzere önümüzdeki günlerde İçel’e gelecek. Bunlar önemli isler, önemli adimlar, bu adimlari atmaliyiz. Bu adimlari attigimizda hem çevremize hem de bizim gibi davranan bütün kurumlara örnek olmak gibi bir özelligimiz var.”

Konusmanin ardindan koruluga jakaranda agaçlari dikildi.
Kaynak: İHA