National Geographic Society 'Güney Okyanusu'nu' Dünyanin Besinci Okyanusu Olarak Taniyacak

Washington merkezli bilim kurulusu National Geographic Society, Antarktika'yi çevreleyen ve "Güney Okyanusu" adi verilen su kütlesini dünyanin besinci okyanusu olarak taniyacak.

The Washington Post'un haberine göre, Washington merkezli bilim kurulusu National Geographic Society 100 yili askin süredir ilk kez dünya okyanuslarinin haritasini çikardi.

Bilim kurulusu, Antarktika'yi çevreleyen ve Güney Okyanusu olarak adlandirilan su kütlesini, Arktik Okyanusu (Kuzey Buz Denizi ya da Kuzey Buz Okyanusu), Atlantik (Atlas) Okyanusu, Hint Okyanusu ve Pasifik (Büyük) Okyanusu'dan sonra dünyanin besinci okyanus olarak kabul edecegini duyurdu.

National Geographic Society'de cografya uzmani Alex Tait, bilim dünyasinda Antarktika çevresinde ayri bir ekolojik bölge oldugunun uzun zamandir bilindigini ancak söz konusu su kütlesinin ismi ve sinirlari konusunda bugüne kadar bilim adamlari arasinda fikir birliginin saglanamadigini belirtti.

Buna ragmen Tait, National Geographic Society'nin daha önceki haritalarinda Antarktika'daki su kütlesini Güney Okyanusu olarak etiketledigini söyledi.

Öte yandan su kütlesinin dünyanin besinci okyanusu olarak taninmasina dikkat çeken Tait, "Ancak bu noktada (Güney Okyanusu'nu) resmi olarak tanimanin önemli oldugunu düsündük. Insanlar cografi gerçek için bize basvuruyor: Kaç kita, kaç ülke, kaç okyanus? Simdiye kadar dört okyanus dedik." degerlendirmesinde bulundu.

Tait, Güney Okyanusu'nu resmi olarak kabul etmenin egitim açisindan da önemli olduguna dikkati çekti. National Geographic Society'nin okullara ve kamuya çevrimiçi cografi egitim programlari ve materyaller sagladigini belirten Tait, Antarktika'daki su kütlesinin haritalar üzerinde Güney Okyanusu olarak etiketlenmesinin kilit önemde oldugunu belirtti.

National Geographic Society'de arastirmaci Enric Sala ise Güney Okyanusu'nu, "Antarktika çevresinde sürekli olarak kendini kovalayan" ve doguya dogru akan güçlü dairesel akim ile karakterize edilen ayri bir su kütlesi olarak tanimladi.

Bunun yani sira Sala, Güney Okyanusu için "Pasifik, Atlantik ve Hint okyanuslarini birbirine baglayan dünyanin sonundaki okyanus halkasi" ifadesini kullandi.

Antarktika ve çevresinin küresel isinmadan en çok etkilenen alanlardan olduguna dikkat çeken Sala, söz konusu su kütlesinin dünyanin besinci okyanusu olarak taninmasinin iklim degisikligi hakkinda farkindalik yaratabilecegini dile getirdi.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Idaresi (NOAA), Güney Okyanusu'nun sinirlarini Antarktika kitasinin kiyi seridinden 60 derece güney enlemine kadar olan alan olarak belirliyor. National Geographic Society de 60 derece güney enlemini Drake Geçidi ve Scotia Denizi'ni disinda tutarak yeni okyanusun siniri olarak kabul ediyor.

ABD Cografi Isimler Kurulu'nun Güney Okyanusu adini verdigi su kütlesini NOAA 1999'da dünyanin besinci okyanusu olarak tanimisti.

NOAA, 2000'de Güney Okyanusu'nu besinci okyanus olarak taninmasi için dünya denizlerini ve okyanuslarini izleyen ve haritalarini çikaran Uluslararasi Hidrografi Örgütü'nde (IHO) öneride bulunmus ancak örgüt üyeleri arasinda konu üzerinde uzlasi saglanamamisti.

Kaynak: AA