Kadinlar Atiklardan Üretti, Belediye Stantlarinda Sergilendi

İçel Büyüksehir Belediyesince, Dünya Çevre Günü ve Çevre Haftasi etkinlikleri kapsaminda bir araya gelen kadinlarin atik malzemelerden ürettikleri ürünler, “Doga Dostu Üretici Stantlari”nda sergilendi. Gazoz kapagi, kozalak, deniz kabuklari, gazete kagitlari hatta agaç dallarini bile degerlendiren kadinlar, süs esyasi, ev ve bahçe ile tekstil ürünlerini stantlarda satisa sundu.

Kadinlar Atiklardan Üretti, Belediye Stantlarinda Sergilendi
Kadin ve Aile Hizmetleri Dairesi tarafindan Galatasaray Meydanina kurulan stantlarda, atik malzemelerden üretilen ürünler sergilendi. Kadinlar evlerinden çikan ya da dogada bulduklari kullanilabilir atiklari hayal gücü ile birlestirerek, süs esyasi, ev ve bahçe ürünleri ile tekstil ürünleri ortaya çikardi. Gazoz kapagi ve deniz kabuklarindan düs kapani ve takilar, kot pantolondan çanta, taslardan dekoratif saksilar yapan kadinlar, atiklari satilabilir ürünler haline getirdi, Büyüksehir Belediyesinin stantlari ile de ekonomik kazanca dönüstürdü.

Büyüksehir Belediyesinin farkli noktalarda kurdugu stantlarda 6 aydir ürünlerini sergileyen ev hanimi Ayse Erim, hobi olarak basladigi isini kendini gelistirerek sürdürdügünü ifade etti.

Erim, “Kadinlara sosyal olarak destek olma konusunda çok basarili oldugunu düsünüyorum. Bizi motive ediyor, evde oturmak yerine bir seyler üretip, hep birlikte bir heyecan duyuyoruz. Ne zaman açilacak diye heyecanla bekliyoruz” dedi.



“Dogaya gittigimiz zaman çok güzel materyaller buluyoruz”

Esiyle birlikte yaptiklari ürünleri anlatan Erim, “Doga dostuyuz ailecek. Dogaya gittigimiz zaman çok güzel materyaller buluyoruz, mutlaka gözümüz yerde, agaçta olur ne yapabiliriz, neyi geri dönüstürebiliriz diye. Kurumus yosunlari toplayip mesela ona degisik sekillerde güzel tanzimler yapiyoruz. Baskan Seçer’i tebrik ediyorum, kadinlarimiza destek verdigi için ayrica tesekkür ediyorum. Önemsendigimizi hissettiriyor bize” ifadelerini kullandi.

Raziye Yalçin ise Ev Ekonomisi Meslek Lisesi mezunu oldugunu ve emekli olduktan sonra da el sanatlari yapmaya devam ettigini kaydetti.

Atiklardan yaptigi ürünleri tanitan Yalçin, “Evdeki bir sürü objeyi baska bir seye dönüstürerek, takilar, saksilar yaparak degerlendiriyorum çevreye katkida bulunmak için. Aslinda tabiatta geri dönüsüm olacak o kadar çok sey var ki insanlar bunlari hep çöpe atiyorlar. Mesela saglikli olsun diye yogurdu çömlekte aliyorsun ve onu bir sekilde çöpe atiyorsun. Ben onlari saksi yaptim mesela. Teneke kutu, konserve ve salça kutularinin disini keçeyle kaplayip dogadan topladigim tahta parçalariyla, odun parçalariyla saksi ve vazo sekline çevirdim, dekoratif seyler yapmaya çalistim. Taki asmak için objeler yaptim. Yani sifir maliyeti olan daha önce alinmis ama çöpe atilmis, atilmak üzere olan seyleri geri dönüstürdüm. Tabii ki bu da aile bütçesine katki. Çevreye saygi hepimizin yapmasi gereken seyler” diye konustu.



“Üretiyorsaniz destek aliyorsunuz”

Etkinlige Mut’tan katilan Tuba Çiftçioglu, bu etkinlige ilk kez katildigini vurgulayarak, "Bu etkinlik bize çok sey katiyor. Farkli ortamlar, farkli yerler ve farkli tasarimlar görüyoruz. Bize ilham kaynagi oluyor. Üreten kadinlara da her türlü destek olunuyor. Geri dönüsüm amaçli tasarimlar yapiyorum. Mesela Türkiye’nin her iline gittigimde oradan bir çiçek kopariyorum, kurutup özenle sakliyorum ve takilarima dönüstürüyorum. Bir anisi, hikayesi oluyor. Insanlarin hosuna gidiyor. Özgün tasarimlar olusturmaya çalisiyorum. Zeytinden tutun da kardelen çiçegine, orman yosunu, gelincik, orman çiçekleri, papatyalara kadar hepsinden yapiyorum. Mesela kardelenin ulasilmaz ve nadide bir çiçek olmasi insanlarin dikkatini çekiyor. Ondan sonra menekse var mesela, menekseyi birine hediye ettiginizde ona aklim sende mesaji veriyorsunuz. Sadece bir taki degil de o takinin ruhunu da almis oluyorsunuz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA