Japonya, 'Zorla Indirilen Yolcu Uçagi' Nedeniyle Belarus Hava Yolu Sirketlerine Yaptirim Uygulayacak

Japonya, Belarus'ta 23 Mayis'ta uluslararasi bir yolcu uçaginin bomba ihbari gerekçesiyle "zorla indirilmesi" ve yolcular arasindaki muhalif gazetecinin gözaltina alinmasinin ardindan bu ülkenin hava yolu sirketlerine yaptirim karari aldi.

Japon haber ajansi Kyodo'nun haberine göre, Kabine Sekreteri Kato Katsunobu, hükümetin Japon hava yolu sirketlerine Belarus üzerinden uçmamalarini tavsiye edecegini belirtti.

Kato, ayrica Belarus hava yolu sirketlerine ait uçaklarin Japonya'ya inmelerinin yasaklanacagini kaydetti.

Zorla indirmenin, Uluslararasi Sivil Havacilik Sözlesmesi'ni ihlal eden bir eylem oldugunu vurgulayan Kato, "Sivil bir uçagin zorla indirilmesini ve uçaktaki bir yolcunun Belarus otoriteleri tarafindan gelisigüzel gözaltina alinmasini kiniyor, alikonulan gazetecini derhal serbest birakilmasini talep ediyoruz." ifadelerini kullandi.

Japonya ile Belarus arasinda dogrudan uçak seferi bulunmadigindan yaptirim daha çok sembolik nitelik tasiyor.

- Ryanair uçaginin indirilmesi

Yunanistan'dan Litvanya'ya giden Ryanair'e ait 123 yolcu tasiyan uçak, 23 Mayis'ta bomba ihbari yapildigi iddiasiyla Belarus hava sahasindayken acil inis yapmisti.

Belarus'un baskenti Minsk'e indirilen uçaktaki yolcular arasinda bulunan ve terör olaylarina karistigi iddiasiyla aranan, muhalif kimligi ile bilinen, ülkede yasa disi protesto gösterilerin yönetildigi bir sosyal medya hesabinin kurucusu ve eski genel yayin yönetmeni Roman Protaseviç gözaltina alinmisti.

Aramalar sonucunda bomba ihbarinin asilsiz çiktigi açiklanmis, gerekli kontrollerin yapilmasinin ardindan uçak Minsk Havalimani'ndan ayrilarak Vilnius'a gitmisti.???????

Kaynak: AA