Evrenye Biçagi Üretiminde 3 Kusak Bir Arada Çekiç Salliyor

Kastamonu'nun Inebolu ilçesinde yasayan Ahmet Fethi Çelikel, esi Nezahat Çelikel, oglu ve torunu ile cografi isaretli Evrenye biçagi yapiyor Ahmet Fethi Çelikel: 'Bu meslek tek kisi olmaz. Muhakkak iki kisi olmak zorunda' Nezahat Çelikel: 'Ailece bu isin içindeyiz. Esine yardim ediyorsun, çok güzel bir duygu'

BILAL KAHYAOGLU - Kastamonu'nun Inebolu ilçesinde yasayan aile, cografi isaret belgesi bulunan Evrenye biçagini ocak basinda hep birlikte mesai harcayarak ortaya çikariyor.

Osmanli döneminde ordunun ihtiyaci olan kiliç, süngü gibi savas malzemelerinin de üretildigi Dibek köyü Biçakçilar Mahallesi'nde yapilan ve Evrenye biçagi olarak satisa sunulan biçaklar, mahalledeki 5 atölyede asirlik ocaklarda üretiliyor.

Buradaki en eski ocaklar arasinda yer alan ve yaklasik 400 yillik geçmisinin bulundugu tahmin edilen 67 yasindaki Ahmet Fethi Çelikel'e ait is yerinde ise Çelikel'e esinin yani sira 47 yasindaki oglu ve 21 yasindaki torunu da yardim ediyor.

Sabahin erken saatlerinde ise koyulan aile üyeleri, tüm parçalari el isçiligiyle yapilan Evrenye biçagi için karsilikli çekiç salliyor.

Ahmet Fethi Çelikel, AA muhabirine, 50 yildir biçakçilik meslegini sürdürdügünü söyledi.

Biçakçiligin atalardan kalma bir meslek oldugunu dile getiren Çelikel, "Oglum, torunum da yapiyor. Esimle burada yillarca çalistim. Bu meslek tek kisi olmaz. Muhakkak iki kisi olmak zorunda. Bu meslegin özelligi iki kisi." dedi.

Ahmet Fethi Çelikel'in esi Nezahat Çelikel ise çekiç sallarken zorlanmadigini belirterek, "Illaki çift kisi olmasi, karsilikli vurmamiz gerekiyor. Esim ve oglumla karsilikli çekiç vurdum. Ailece bu isin içindeyiz. Esine yardim ediyorsun, çok güzel bir duygu." ifadesini kullandi.

Ahmet Fethi Çelikel'in oglu Mehmet Çelikel de küçük yaslardan itibaren biçakçilik mesleginin içinde bulundugunu vurguladi.

Meslege sadece askere gittiginde ara verdigini anlatan Çelikel, "Aile olarak bu isi yapiyoruz. Annem, babam, ben ve oglum yapiyoruz. Insan, içinde olan duyguyu sanata yansitiyor. Önemli olan bir eserin ortaya çikmasi. Biz burada bir eser ortaya çikariyoruz." diye konustu.

Çalistiklari is yerinin yaklasik 400 yillik geçmisi bulunduguna dikkati çeken Çelikel, "20 metrekare dükkanin içinde ailemizi besledik. Aile ortaminda yüzyillar boyunca dedelerimizden, atalarimizdan kalan meslegi devam ettirdik. Çocuklarimizi okuttuk, dügünümüzü yaptik. Güzel bir meslek, ömrümüz yettigince devam ettirmeye çalisacagiz." diye konustu.

Kaynak: AA