'Dakka Bakkal' Hesabiyla Sasirtiyor

Konya’da ’Dakka Bakkal’ lakabiyla anilan mahalle bakkali 56 yasindaki Mehmet Saltik, müsterilerin alisveris hesabini hesap makinasi olmadan kisa sürede yapiyor. Yasini sordugu müsterilerinin ömrünü saniyesine kadar hesap eden Saltik, çok sayida müsterisinin araç plakasi ve telefon numarasini da ezbere biliyor.

'Dakka Bakkal' Hesabiyla Sasirtiyor
Konya’da 47 yildir babasinin yaninda basladigi bakkal dükkanini isleten 56 yasindaki Mehmet Saltik, ilkokulda fark ettigi yetenegi ile müsterilerin hesabini hesap makinasi olmadan yapmaya basladi.

Gelenlerin yaslarini da saniyesine kadar hesap eden Mehmet Saltik, müsterilerin yaklasik 500 plaka ve 300 telefon numarasini da ezbere biliyor.

"Müsterilerimin 300 tane telefon numarasini bilirim"

Bakkal Mehmet Saltik, ‘Dakka Bakkal’ olarak anilmasinin nedeninin çocuklugundan beri hesap yapmasi oldugunu söyledi.

Ilkokulda parmak kaldirdiginda ögretmeninin ‘sen indir’ dedigini anlatan Saltik, “Hem hizli hesap yaptigimdan hem de kafamin fazla çalistigindan midir bilmiyorum böyle bir isim koydular bana ‘Dakka Bakkal’ olarak. Sen 26 yildir hayattasin, 227 bin 760 saat, 490 gün, 13 milyon 665 bin 600 dakikadir hayattasin. Saniyede az eksigim var ama 80 milyon 900 bin saniye. Müsterilerimin 300 tane telefon numarasini bilirim, müsterilerin yaklasik 500 araç plakasini bilirim. Hesap makinesini yüzde 90 kullanmam, hep kafamla yaparim. Hesap makinasi kullanmadigim ve beynimi devamli canli tuttugum için beyin devamli canli duruyor. Kim ne derse desin basta Allah vergisi" dedi.



"Profesör falan olsaydim da devletime faydali olsaydim"

Müsterilerden çok olumlu tepkiler geldigini anlatan Mehmet Saltik, “Sene 1976’da karsi dükkandayken fabrikatörün birisi geldi alisverise. Esyalari aldi, ben de hesapladim. ‘Oglum sen kendini bosa götürme buralarda, baban çarsiya dükkan açsin sana’ dedi.

Ama gidemedik, dükkan ve ev kira. Bu bakkala bir girdik, öyle devam ediyoruz. Çok güzel tepkiler aliyorum. Bazi insanlar sasiriyor, ne diyeceklerini bilemiyor. Geçen bir esnafa ugradim, 3 kisilerdi. Tabiri caizse agizlarin açiip baktilar hesabima. Benim de tabii hosuma gitti, onlarin da hosuna gitti. Olumlu tepkiler aldim, röportaj vermemin sebebi de talebe çocuklara örnek olmak. Gayem benden bir sey kaparlar mi diye. Üzüldügüm noktalardan biri de o yillarda terör olunca okuyamadim, korktum gidemedim. Üzüldügüm taraf devletime, milletime faydali olamamak. Keske profesör falan olsaydim da devletime faydali olsaydim ama burada en azindan devletimize vergi veriyoruz. Baska türlü devletimize faydali olamadik" ifadelerini kullandi.

‘Dakka Bakkal’in dayisinin oglu oldugunu kaydeden Ismet Serin de, “Mehmet yillardir bu isi yapar, babadan kalma meslegi. Gelince hesap makinesi kullanmaz, hemen aklindan hesap eder paramizi öderiz. Yerinde hiç durmaz, atom karinca gibi bir çarsiya gider, bir eve gelir. Bakkalda da durmaz. Sabah dükkani açar ekmekleri dizer, her isi yapar. Telefon numarani, plakalari ezbere bilir. Beyin iyi olunca hepsini biliyor yani, aklinda tutuyor” dedi.

Müsteri Muhammet Gün ise, eskiden beri tanidigi ‘Dakka Bakkal’in hesabini kafasindan yaptigini ve müsterilerin fazla beklemesine gerek kalmadigini söyledi.

Kaynak: İHA