Çin'de Derin Denizleri Gözlemleyebilmek Için Yumusak Robot Balik Gelistirildi

Çin’in Zhejiang Üniversitesi’nden bilim insanlari, okyanus ortamini daha iyi gözlemleyebilmek için yumusak robot balik gelistirdi.

Çin’in dogusundaki Zhejiang Üniversitesi’nden Çinli bilim insanlari, okyanusun derin sularinin incelemek için dogadan ilham alarak yumusak robot balik gelistirdi. Robot balik, deniz seviyesinin 10 bin 900 metre altina uzanan Mariana Çukuru’nda yüzgeçlerini çirparak bilim dünyasina isik tutuyor. Biyonik akilli balik, 22 santimetre uzunlugunda ve yaklasik bir A4 kagidi boyutuna denk gelen 28 santimetrelik kanat genisliginde.

Zhejiang Üniversitesi’nde Profesör Li Tiefeng robot baliga yönelik, "Derin okyanus çukurunda yasayan salyangoz baligindan ilhamla modellendi. Çukurun yüksek hidrostatik basincina dayanabiliyor. Okyanus canlilarindan aldigimiz ilham, okyanus ortamini daha iyi gözlemleyebilmek için bu robotu tasarlamamizi sagladi. Okyanusun bilinmeyen derinliklerini kesfetmemiz karsisinda o da bize ilham vererek okyanus teknolojisi gelistirmemizde yardimci oluyor" ifadelerini kullandi.

10 bin 900 metre derinlikte bulunan deniz tabanindaki hidrostatik basinç 110 megapaskal civarinda, yani yaklasik bin 100 atmosferik basinca sahip. Bu, 1 tonluk bir aracin bir parmagin ucuna konmasiyla ortaya çikacak basincina denk.
Kaynak: İHA