Bu Tesislerde Günde 435 Bin Metreküp Atik Suyun Marmara'yi Kirletmesi Önleniyor

Kocaeli’de bulunan 6’si ileri biyolojik 23 atik su aritma tesisinde, günde yaklasik 435 bin metreküp atik su aritilarak, Izmit Körfezi’ne akmasi önleniyor. Aritilan sularin yüzde 10’u ise yeniden kullanilmak üzere fabrikalara gönderiliyor.

Bu Tesislerde Günde 435 Bin Metreküp Atik Suyun Marmara'yi Kirletmesi Önleniyor
Kocaeli Büyüksehir Belediyesi tarafindan Kocaeli’de kurulan 6’si ileri biyolojik, 4’ü biyolojik olmak üzere 23 atik sur aritma tesisi Izmit Körfezi’nin kirlenmesini önlüyor. 24 saat boyunca çalisan tesislerde günlük yaklasik 435 bin metreküp su aritilarak zararli azot, fosfor ve çamurdan ayristiriliyor. Aritilan sularin yüzde 10’u ise yeniden kullanilmak üzere kentteki fabrikalara gönderiliyor. Aritma tesislerinde yapilan çalismalar ile aritilan suyun degisimi se dikkat çekiyor. Aritma tesisleri bünyesinde bulunan iki çamur yakma tesisinde ise güllük 190 bin ton çamur bertaraf edilerek, çevreyi ve denizleri kirletmesi önleniyor. Bertaraf edilen çamurlardan ise elektrik üretiliyor. Ayrica, Kocaeli’nin Basiskele ilçesinde bulunan Basiskele Kullar Ileri Biyolojik Atik su Aritma Tesisi’ndeki havalandirma havuzlarinin üzerine yerlestirilen binlerce günes enerjisi panelinden elektrik elde ediliyor. Çamur yakimindan ve günes enerjisi panellerinden üretilen elektrik, tesisin elektrik ihtiyacinin bir kismini karsiliyor.

“Burasi günlük 142 bin metreküp kapasiteyle çalisiyor”

Ileri biyolojik aritma tesisleri ve atik su aritma tesisleri hakkinda bilgiler veren Kullar Ileri Biyolojik Atiksu Aritma Tesisi Kontrol Mühendisi Gülser Korkmaz, “Kocaeli Büyüksehir Belediyesi bünyesinde ISU Genel Müdürlügüne bagli 23 su aritma tesisimiz var. Bunlarindan 6 tanesi ileri biyolojik aritma tesisi, 4 tanesi biyolojik atik su artima su tesisi, digerleri ise modüler atik su aritma tesisi, 1 tane de dogal atik su artima tesisimiz var. Bunlardan 6 tanesi dedigimiz gibi ileri biyolojik aritma tesisi. Su anda biz Kullar Atiksu Aritma Tesisinde bulunuyoruz. Kocaeli’nin en büyük atik su aritma tesisi. 2018 yilindan bu yana ileri biyolojik aritma tesisi olarak hizmet veriyor. Burasi günlük 142 bin metreküp kapasiteyle çalisiyor, yagisli havalarda bu kapasiteyi 162 bin metreküp kapasiteye kadar çikartabiliyoruz. Ön aritmadan geçen su, azot ve fosfor gideriminin gerçeklestirildigi havalandirma havuzlarindan geçiriyoruz. Daha sonra son çöktürme havuzlarinda bekletilerek çamurun dipte çökmesi saglaniyor. Yüzeydeki su berrak olarak desarj ediliyor. Dipteki çamur da sivi halden kati hale getirilerek bertarafi gerçeklestiriliyor. Tesisimizde geri kazanim ünitesi de bulunmakta 17 bin metreküp bir günlük kapasitesi var. Burada ikinci islemler uygulanarak su daha da dezenfekte ediliyor. Bu su sanayi kuruluslarina kullanilmak üzere satiliyor” dedi.



“Azotu yüzde 100, fosforu yüzde 65 oraninda bertaraf etmis oluyoruz”

Aritma tesislerin önemine dikkat çeken Gülser Korkmaz, “Bu tesislerimiz olmasaydi günlük olarak gelen atik suyun tamami hiçbir islem olmadan denizlere desarj olacakti. Azot ve fosfor yükü oldugu gibi denize ulasacakti. Dolasiyla oldukça kötü bir durum olusacakti. Bu tesisler sayesinde Kocaeli’e günlük 315 ton çamuru bertaraf ediyoruz. Bu kadar çamurun denize gitmesi önleniyor. Bu da denizler için önemli bir islem. Evlerde olusan atik sularda dogal olarak deterjanlardan ve benzeri sebeplerden dolayi fosfor içerikli atik su fazla oluyor. Ayni zamanda atik suyun kanalizasyonlarda azot yükü fazla oluyor. 23 atik su tesisin tamaminda azot giderimi mevcut. Çevre ve Sehircilik Bakanliginin desarj limitlerinin altinda bir desarj saglamaktayiz. Kocaeli’deki tesislerde azotu yüzde 100, fosforu yüzde 65 oraninda bertaraf etmis oluyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA