Biden, Düsük Ve Orta Gelirli Ülkelere 500 Milyon Doz Pfizer/Biontech Asisi Bagislayacaklarini Duyurdu

ABD Baskani Joe Biden, ülkesinin 500 milyon doz Pfizer/BioNTech Kovid-19 asisi satin alarak, bunlari düsük ve orta gelirli yaklasik 100 ülkeye bagislayacaklarini duyurdu.

Biden yarin baslayacak G7 Zirvesine katilmak için bulundugu Ingiltere'nin Cornwall kasabasinda yaptigi konusmada, ABD'nin küresel asi çalismalarina iliskin bilgi verdi.

Konusmasindan önce Ingiltere Basbakani Boris Johnson ile ikili görüsme gerçeklestirdiklerine deginen Biden, ABD ve Ingiltere iliskilerinin ve is birliginin önemini vurguladi.

ABD'nin Kovid-19'a 600 bin kurban verdigini belirten Biden, "Biz trajediyi biliyoruz, ayni sekilde iyilesmeyi de biliyoruz. ABD'deki yetiskinlerin yüzde 64'ü su anda en az 1 doz asi almis durumda." dedi.

Biden, ABD'deki asilama çalismalari sayesinde salginin basindan bu yana en az günlük can kaybi sayisina ulastiklarini ve ekonominin de büyük bir hizla iyilestigini belirterek, "Baskanligimin basindan bu yana küresel çapta virüs için neler yapmamiz gerektigini de inceliyoruz. Bu bizim sorumlulugumuz ve insani zorunlulugumuz. Kurtarabildigimiz kadar çok hayati kurtarmaliyiz. Dünyada insanlarin zarar gördügünü ve aci çektigini görüyoruz. Elimizden gelen yardimi yapmaya çalisiyoruz." ifadesini kullandi.

Salginin dünyanin baska bölgelerinde devam ederken ABD'nin de güvende olmayacagina isaret eden Biden, "ABD, yarim milyon doz Pfizer asisi satin alarak bunu yaklasik 100 düsük ve orta gelirli ülkeye bagislayacak." bilgisini verdi.

Biden bu asilarin kargolanmasinin bu yil agustos ayinda baslayacagini, yil sonuna kadar 200 milyon dozunun dagitilacagini kalan 300 milyon dozun da 2022 ortasina kadar dagitilmis olacagini söyledi.

- ABD, haziran sonuna kadar 80 milyon doz asiyi dünya ile paylasmayi hedefliyor

ABD yönetimi, haziran sonuna kadar dünyaya 55 milyonu AstraZeneca, 25 milyonu ise Pfizer-BioNTech, Moderna ve Johnson and Johnson olmak üzere 80 milyon asi dagitmayi amaçliyor.

Biden, 3 Haziran'da dünya ile paylasacaklari 25 milyon doz asinin paylasim programinin detaylarini açiklamis, "Bu dozlarin en az yüzde 75'i (yaklasik 19 milyonu) COVAX araciligiyla paylasilacak. Bunun 6 milyon dozu Latin Amerika ve Karayipler'e, yaklasik 7 milyonu Güney ve Güneydogu Asya'ya, yaklasik 5 milyonu Afrika'ya gidecek." bilgisini paylasti.

Biden, kalan 6 milyon dozun ise Kanada, Meksika, Hindistan ve Güney Kore dahil su anda vaka artisi yasanan, kriz halinde olan ülkeler ile paylasilacagini ifade etti.

ABD'nin AstraZeneca asisini diger ülkelere göndermesi için ABD Gida ve Ilaç Dairesinin (FDA), bu asinin kullanimina onay vermesi gerekiyor.

Kaynak: AA