Adana Ulu Camii Çinileri Ile Konya Kökenli Çini Panolar Türkiye'de

Kültür ve Turizm Bakanligi, çalismalar sonucu yasa disi yollarla Türkiye’den çikarilan Adana Ulu Camii çinileri ile Konya kökenli çini panolarin Türkiye’ye getirildigini açikladi.

Adana Ulu Camii Çinileri Ile Konya Kökenli Çini Panolar Türkiye'de
Kültür ve Turizm Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, “Hollanda’da faaliyetlerini sürdüren bir müzayede evi tarafindan düzenlenen ‘Islamic Art Auction’ adli müzayedede satisa sunulan çini karolar ve çini pano ile yine ayni müzayede evi tarafindan satisa sunulan çini karonun Türkiye kökenli oldugu tespit edildi ve yasa disi yollarla Türkiye’den çikarildigi belirledi. Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü uzmanlarinin rutin olarak ve titizlikle yürüttügü incelemelerde söz konusu durumun tespiti üzerine müzayede evi ile temasa geçilerek baslayan görüsmeler neticesinde anilan kültür varliklarinin Lahey’de bulunan Büyükelçilige teslimi saglandi. Sözü edilen çinilerin 16. yüzyila ait oldugu ve Adana Ulu Cami’nden çalindigi, müzayede kataloglarinin ayrintili olarak incelenmesinin ardindan Adana Ulu Cami hirsizligi ile ilgili Vakiflar Genel Müdürlügü arsivinden temin edilen bilgi ve belgeler yardimiyla Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü ile Istanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlügü uzmanlarinca tespit edildi” denildi.

"Türkiye’ye iadesi saglanan eserler Ankara Etnografya Müzesi’ne teslim edildi"

Interpol tarafindan Çalinti Sanat Eserleri Veri Tabani’nda yayinlanan bu eserlerin iadesi için Içisleri Bakanligi KOM Daire Baskanligi ve Disisleri Bakanliginin da katkilariyla gerekli girisimlerde bulunuldugu açiklamada, “Müzayede evi ile dogrudan temasa geçilerek anilan eserlerin yasa disi yollarla Türkiye’den çikarildigina iliskin deliller sunulmustur. Diger yandan, mevcut veriler isiginda uzmanlarimiz tarafindan Konya iline ait oldugu degerlendirilen ve 4 Haziran 2020 tarihli müzayedede satisa sunulan çini panonun da iadesi talep edildi. Anadolu Selçuklu Dönemi’ne ait yapilarda 11. yüzyil sonlarindan 13. yüzyil baslarina kadar görülebilen dört kollu ve sekiz köseli yildiz formlu bu çinilerin benzer örneklerine Konya’daki arkeolojik kazilarda rastlandigi bilinmekle beraber, eserler, Lahey Büyükelçiligimizce yapilan islemlerin ardindan 9 Haziran 2021 tarihinde diplomatik kargo olarak Türk Hava Yollari araciligiyla Ankara’ya ulastirildi. Türkiye’ye iadesi saglanan eserler Ankara Etnografya Müzesi’ne teslim edildi” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA