Fetih Hareketi Hiçbir Grupla Seçimlere Ortak Listeyle Girme Konusunu Görüşmediklerini Açıkladı

Fetih Hareketi Merkez Yürütme Kurulu Genel Sekreteri Cibril er-Rucub, Mısır'ın başkenti Kahire'deki ulusal diyalog toplantılarında Filistinli grupların hiçbiriyle seçimlere ortak listeyle girme konusunu görüşmediklerini belirtti.

Rucub, Filistin'de 15 yıl sonra yapılması planlanan seçimlerin ele alındığı ulusal diyalog görüşmelerinin ikinci turunun ardından Kahire'de basın toplantısı düzenledi.

Fetih olarak geniş bir ulusal cephe inşa etmek istediklerini aktaran Rucub, bununla birlikte henüz hiçbir grupla seçimlere ortak listeyle girme konusunda görüşme yapmadıklarını söyledi.

Fetih Hareketi Merkez Yürütme Kurulunun seçimlere katılma düşünceleri ve mekanizmalarını görüşmek için cuma günü toplanacağını belirten Rucub, şu ana kadar kimseye teklifte bulunmadıklarını ve tüm Filistinli gruplara verilecek yanıtlara Merkez Komitesinin karar vereceğini aktardı.

Filistinli gruplar arasında Kahire'de düzenlenen ulusal diyalog görüşmelerinin ikinci turu bu akşam sona ermişti.

İki gün süren görüşmelerin ardından yapılan yazılı açıklamada, seçimlere katılacak Filistinli grupların seçim sürecini şeffaf ve dürüst bir şekilde yürütmesi için "şeref anlaşması" imzalandığı belirtilmişti.

Filistinli grupların "tüm halk direnişinin tek bir liderlikte toplanmasını kabul ettiği" ifade edilen açıklamada, "Filistin topraklarının kanuni ve siyasi birliği" vurgulanmıştı.

Ulusal diyalog görüşmelerinin ilk turu Kahire'de 8-9 Şubat'ta düzenlenmişti. Görüşmeler sonucunda seçimlerle ilgili özel mahkeme kurulması konusu dahil seçimlerle ilgili anlaşmaya varılmıştı.

- Filistin'de 15 yıl sonra ilk kez seçim yapılacak

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 15 Ocak'ta, 15 yıl aradan sonra İsrail işgali ve ablukası altındaki Filistin topraklarında seçim yapılmasını öngören kararnameyi imzalamıştı.

Kararnamede 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta da Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılması öngörülmüştü.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye de 20 Ocak'ta yaptığı açıklamada Fetih hareketinin seçimlerdeki adayının Mahmud Abbas olacağını duyurmuştu.

Kaynak: AA