Fransa, Mart 2022'De AB Zirvesi Düzenleyecek

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, 1 Ocak 2022'de devralacaklari Avrupa Birligi (AB) dönem baskanligi kapsaminda 10-11 Mart 2022'de AB Zirvesi düzenleyeceklerini bildirdi.

Macron, Elysee Sarayi'nda düzenledigi basin toplantisinda AB Konseyi dönem baskanligina iliskin Fransa'nin önceliklerini anlatti.

"(Fransa'nin) Baskanligini bir cümle ile özetlemek gerekirse, (hedefimiz) sinirlarimizin içinde is birligi yapan Avrupa'dan, dünyada tamamen egemen, kararlarinda ve kaderinde özgür olan bir Avrupa'ya geçmek." ifadesini kullanan Macron, Avrupa'nin sinirlarini kontrol edebilmesi ve Schengen bölgesinin yeniden düzenlenmesi gerektigini söyledi.

Macron, Avrupa ve Afrika arasinda "yapici" iliski kuracaklarini ve 17-18 Subat 2022'de Belçika'nin baskenti Brüksel'de AB-Afrika Zirvesi düzenleyeceklerini belirtti.

Avrupa'yi Afrika'daki terörle mücadeleye dahil edecegini ifade eden Macron, Avrupa ve Afrika arasinda bilimsel, kültürel ve akademik göçü destekleyecegini aktardi.

- Balkanlar

Macron, Balkanlarin yeni gerilimlerle karsi karsiya kaldigini ifade ederek, "müdahalelere ve Avrupa'yi istikrarsizlastirmak isteyen bölgesel güçlerin manipülasyonlarina karsi mücadele etmek" istediklerini dile getirdi.

"Balkanlari bu durumda birakarak baris içinde Avrupa insa edemeyiz." diyen Macron, savunma alaninda Avrupa'nin stratejisinin belirlenmesi gerektigini söyledi.

Macron, Avrupa'nin ekonomik büyüme modelinin gelistirilmesi gerektigini kaydetti.

Fransa'nin AB dönem baskanligi kapsaminda 10-11 Mart 2022'de Paris'te AB Zirvesinin düzenlenecegini bildiren Macron, Avrupa'nin "yenilik, üretim ve istihdam yaratma" kitasi olmasini istedigini aktardi.

- "Derin anlasmazliklar var"

Macron, 13 Aralik'ta Macaristan'da Basbakan Viktor Orban ile yapacagi görüsmeye iliskin, "Derin anlasmazliklar var ancak gelecek aylarda görevimiz Avrupa'nin ilerleme kaydetmesini saglamak." dedi.

Macaristan'in Avrupa'nin ortagi oldugunu ifade eden Macron, AB üyesi 27 ülkeyle egemenlik konusunda anlasma saglanmasini ümit ettigini söyledi.

Macron, Fransa'nin AB dönem baskanliginin ülkede Nisan 2022'de düzenlenecek cumhurbaskani seçimine denk gelmesine iliskin, "Bu takvimi biz seçmedik. Brexit AB dönem baskanliklarina iliskin takvimi sarsti." ifadesini kullandi.

- "Söyledigini yapmayan Ingiliz hükümetiyle iliskilerin zor"

Ingiltere ile balikçilik ve göç krizleri nedeniyle yasanan gerginlige iliskin soruya yanit veren Macron, "söyledigini yapmayan Ingiliz hükümetiyle iliskilerin zor" oldugunu belirterek, "Ingiltere'yi ve halkini seviyorum ancak iyi niyetle çalismak isteyen bir hükümet istiyorum." dedi.

Macron, Ukrayna'nin dogusunda yasanan gerilime iliskin gelecek hafta Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile görüsecegini kaydetti.

Bu konuda Ukrayna'nin egemenligini koruyan bir çözümün ancak Rusya ile diyalog yoluyla bulabileceklerini ifade eden Macron, gelecek yilki cumhurbaskani seçimine aday olup olmayacagina yönelik soruya yanit vermedi.

Kaynak: AA