Biden'dan Iran'a Karsi Diplomasi Disinda Atilacak Adimlara Hazirlanilmasi Emri

Beyaz Saray, Baskan Joe Biden'in Iran'a karsi diplomatik yollarin basarisiz olmasi durumunda diger seçeneklerin degerlendirilmesi için ekibine talimat verdigini açikladi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, düzenledigi basin toplantisinda gündemi degerlendirdi ve gazetecilerin sorularini yanitladi.

ABD'nin Iran'a yönelik ekonomik baskiyi artiracagi yönündeki haberlerin sorulmasi üzerine Psaki, Iran konusunda önceliklerinin diplomatik yollar oldugunu vurguladi.

Psaki, "Ancak Iran'in nükleer programindaki ilerlemelere bakarak, Baskan Biden ekibine diplomasinin basarisiz olmasi durumunda atilacak adimlari hazirlamalari konusunda talimat verdi. Bu durumda baska seçeneklere yönelecegiz." diye konustu.

Iran'a ekonomik yaptirimlardan kurtulmanin tek yolunun nükleer anlasma sartlarina uymalari oldugunu açikça ilettiklerinin altini çizen Psaki, "Yakin zamanda diplomasi yoluna girilmez ve Iran'in nükleer programi hizlanmaya devam ederse, Iran'in üretim sektörlerinden elde ettigi geliri kisitlayacak ek önlemler almaktan baska sansimiz kalmaz. Ancak bu konuda daha fazla detay veremem." ifadesini kullandi.

- ABD Iran yaptirimlarini incelemek üzere BAE'ye ekip gönderiyor

Öte yandan Iran'in yaptirimlari delip delmedigini incelemek üzere gelecek hafta Birlesik Arap Emirlikleri'ne (BAE), ABD Hazine Bakanligindan bir heyetin gidecegini belirten Psaki, bu ekibin Iran'in BAE üzerinden yaptirimlari delen bir ticari eylemlerde bulunup bulunmadigini inceleyecegini kaydetti.

Amerikan basini, ABD Disisleri ve Hazine Bakanligi üst düzey yetkililerine dayandirdigi haberlerinde, Viyana’da bir süredir devam eden Iran ile 2015 nükleer anlasmasini yenileme yönündeki diplomatik çabalarin su ana kadar basarisiz olmasi nedeniyle Tahran üzerindeki ekonomik baskinin artirilacagini iddia etmisti.

Kaynak: AA