Babacan, Çanakkale'de Partisinin Ilçe Kongresinde Konustu Açiklamasi

'Kendi vatandasimizin haklarini ihlal ettigimiz yetmiyor gibi bir de bu ihlal tespit edildiginde bagli olan sözlesmeyi uygulamamaya, sözlesmeye uymamaya inat eden bir yönetim var su an karsimizda'.

Demokrasi ve Atilim (DEVA) Partisi Genel Baskani Ali Babacan, "Kendi vatandasimizin haklarini ihlal ettigimiz yetmiyor gibi bir de bu ihlal tespit edildiginde bagli olan sözlesmeyi uygulamamaya, sözlesmeye uymamaya inat eden bir yönetim var su an karsimizda." dedi.

Babacan, partisinin Yenice Ilçe Kongresi'nde yaptigi konusmada, yarin 10 Aralik Dünya Insan Haklari Günü oldugunu animsatti.

10 Aralik 1948'de kabul edilen Insan Haklari Evrensel Bildirisi'nin de 73'üncü yilinda bulunuldugunu belirten Babacan, söyle devam etti:

"Bu bildiri, Insan Haklari Evrensel Bildirisi, Birlesmis Milletler Genel Kurulunda oylamaya açildiginda Türkiye de buna destek veren, 'evet' diyen ülkelerden biri oldu. Hemen ardindan 2 yil sonra 1950 yilinda da Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasinda Avrupa Insan Haklari sözlesmesi imzalandi. Türkiye de ilk imzacilar arasinda yerini aldi. Insan haklari meselelerinin dünyada ve Avrupa'da ilk imzacilari arasinda Türkiye. Yani böylesine demokrasi ve insan haklari kavramini bilen bir ülke burasi. Insan haklarinin ayni zamanda kul hakki oldugunu bilen bir toprak burasi."

Türkiye'nin, kurulusundan beri içinde yer aldigi Avrupa Konseyi'nin yaptirimlariyla karsi karsiya kaldigini aktaran Babacan, "Bakin Avrupa Birligi ayri Avrupa Konseyi ayri. Ilk önce bu ikisini birbirine karistirmamak gerekiyor. Hükümet bunu sik sik karistiriyor. Avrupa Birligi bizim henüz üye olmadigimiz, üyelik için zaman içinde çaba gösterdigimiz bir konu. Ama Avrupa Konseyi, Türkiye'nin kurucu üyesi oldugu bir yapi. Kurulusunda imzamiz var. Avrupa Konseyi'nin öncülügünde hazirlanan Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi'nde de imzamiz var." diye konustu.

Bu konuyu gündeme getirmelerindeki amaci anlatan Babacan, sunlari kaydetti:

"Ilk imzacilarindan biri oldugumuz Insan Haklari Sözlesmesi'ne tam 71 sene sonra Türkiye bugün uymadigi için biz bunu gündeme getiriyoruz. Peki Türkiye bu sözlesmeye niye uymuyor? Sadece ve sadece Sayin Erdogan'in keyfi yüzünden uymuyor. 'Uymuyorum, dinlemiyorum, uymayacagim' diyor. Kendi vatandasimizin haklarini ihlal ettigimiz yetmiyor gibi bir de bu ihlal tespit edildiginde bagli olan sözlesmeyi uygulamamaya, sözlesmeye uymamaya inat eden bir yönetim var su an karsimizda."

Konusmalarin ardindan gerçeklestirilen kongrede, mevcut baskan Birol Özbir güven tazeledi.

Ali Babacan ve beraberindekiler, buradaki ziyaretlerin sonrasinda Çan ilçesine geçti.

Çan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifine gelen Babacan, burada is insanlari, sektör ve STK temsilcileriyle görüstü.
Kaynak: AA