Laboratuvar Analizleriyle Gerçek 'Gök Taslarini' Belirliyorlar

ÇOMÜ Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Arastirma Merkezi Laboratuvar Müdür Yardimcisi Emir: 'Bizim buradaki amacimiz, halkimiz gök tasi sanip da her seyi piyasaya sunmasin. Dogru analizi, dogru kisilere ulastirmaya çalisiyoruz. Bu konuda da güzel çalisan ekibimiz var. Türkiye'de bu isi yapan nadir laboratuvarlardan bir tanesiyiz. Güvenilir sonuçlar veriyoruz' 'Yaklasik 500 bin liralara 'gök tasi' diye çakil tasi alan insanlari duyduk. Çok üzücü, bunlar sonuçta kiymetli taslar. Maddi degil, manevi olarak kiymetli, daha çok müzelerde sergilenmesi gereken taslar'

BURAK AKAY - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Arastirma Merkezinde (ÇOBILTUM) çok sayida analizin gerçeklestirilebildigi Arkeometri Laboratuvari, çesitli testlerle gerçek oldugunu belirledigi gök taslarini raporlandiriyor.

Laboratuvar Müdür Yardimcisi Doktor Ögretim Üyesi Ayça Aydogdu Emir, AA muhabirine, ÇOBILTUM bünyesindeki laboratuvarda gök tasi analizi de yaptiklarini söyledi.

Laboratuvara yogun ilgi oldugunu anlatan Emir, merkeze günlük 20'ye yakin gök tasi oldugu düsünülen örnekler geldigini, bu isi çok sistematik sekilde yaptiklarini belirtti.

Emir, "Gelen her tas sonuçta bizim için bir gök tasi olma niteligi gösterdigi için numunelerimizin fotograflarini çekiyoruz, barkodluyoruz. Isim, bilgiler her sey kayit altina aliniyor. Daha sonra analist arkadasimiza aktariyoruz. Belirli birtakim kimyasal ve fiziksel analizler yapildiktan sonra da alaninda uzman olan bir danisma kurulumuz var. Taslarin üzerine toplantilar yapiliyor. Içerigi üzerinden tasin karakterizasyonu belirleniyor." diye konustu.

Emir, analizi yapilan tasin ne oldugu konusunda gerekli bilgilendirmeleri ilgilisine yaptiklarini aktararak, söyle konustu:

"Bizim buradaki amacimiz, halkimiz gök tasi sanip da her seyi piyasaya sunmasinlar. Dogru analizi, dogru kisilere ulastirmaya çalisiyoruz. Bu konuda da güzel çalisan ekibimiz var. Türkiye'de bu isi yapan nadir laboratuvarlardan bir tanesiyiz. Güvenilir sonuçlar veriyoruz. Tereddütte kaldigimizda daha detayli cihazlarla da analizler yapip halkimiza sonuçlarini gönderiyoruz. Isterlerse taslarini da bir süre sakliyoruz, isterlerse de kargoyla tekrar taslarini geri gönderiyoruz. Bütün prosedürlerimiz gizlilik esasina dayalidir."

- "Gök tasi diye çakil tasi alan insanlari duyduk"

ÇOBILTUM'un adina sahte raporlar düzenlendigine isaret eden Emir, "gök tasi degildir" seklinde verdikleri raporlar üzerinde oynanarak, "bu bir gök tasidir, su fiyatlara satilir" seklinde ifadelerin oldugunu, buna kendilerinin de tesadüfen denk geldigini ifade etti.

Emir, sözlerini söyle tamamladi:

"Bizimle birebir iletisime geçerek tas gönderip rapor almadiklari sürece kimse bizim amblemimiz de olsa hiçbir rapora güvenmesin. Yaklasik 500 bin liralara 'gök tasi' diye çakil tasi alan insanlari duyduk. Çok üzücü, bunlar sonuçta kiymetli taslar. Maddi degil, manevi olarak kiymetli, daha çok müzelerde sergilenmesi gereken taslar. Bunun bu kadar ticari bir seye dönüstürülmesini açikçasi laboratuvar olarak hiç onaylamiyoruz. Bizim amacimiz bilime hizmet etmek için taslari analiz edip, gök tasi datasina birer örnek saglamak."

Ögretim görevlisi Tolga Özak ise gök tasi analizi için laboratuvara gönderilen numunelerin kaydedildigini aktardi.

Özak, "Belli bir siraya göre analiz islemleri basliyor. Öncelikle kimyasal içerik analizi yapiliyor, daha sonra tasin fiziksel özelliklerine bakarak, danistigimiz bir bilim kurulu var. O kurul bunu degerlendiriyor ve numune sahiplerine rapor olarak sonuçlari sunuyoruz." dedi.

Özak, meteoritlerin bir takim kisiler tarafindan degerli sayildigini ve ticaretinin yapildigini belirterek "Bazilari da dolandiricilik isine giriyor. Bizim yaptigimiz analiz sonucunu bir yerden bulup, üzerine farkli sonuçlar yerlestirerek 'bu tas meteordur' diyerek belge düzenlenmis. Vatandaslarin bu tarz durumlara dikkat etmesi gerekiyor." ifadesini kullandi.
Kaynak: AA