ABD Temsilciler Meclisi 768 Milyon Dolarlik Savunma Harcamalari Tasarisini Onayladi

ABD Senatosu ile Temsilciler Meclisinin üzerinde mutabakat sagladigi 2022 mali yili savunma harcamalarini içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasasi (NDAA), Temsilciler Meclisinde kabul edilerek oylama için Senato'ya gönderildi.

ABD Kongresinde son haftalarda büyük tartismalara neden olan savunma bütçesi, Kongrenin iki kanadinin üzerinde mutabakat sagladigi son haliyle tamamlanip Temsilciler Meclisinde oylandi.

740 milyar dolari Savunma Bakanligi (Pentagon) bütçesi, 27,8 milyar dolari Enerji Bakanligi bünyesindeki savunma harcamalari ve 0,4 milyar dolari diger savunma harcamalari için olmak üzere toplam 768,2 milyar dolarlik NDAA, Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda, 70'e karsi 363 oyla kabul edildi.

Tartismalara neden olan birçok maddeyi içermeyen NDAA gelecek günlerde Senato Genel Kurulunda da oylanarak imza için ABD Baskani Joe Biden'a gönderilecek.

- NDAA'da neler var?

Ordudaki cinsel taciz, asiricilik ve irkçilikla mücadele konusunda birçok madde içeren tasari, askeri personel maaslarina yüzde 2,7 oraninda zam öngörüyor.

ABD ordusundan emekli olduktan sonra bir kisinin savunma bakani olmasi için geçmesi gereken süreyi 7 yildan 10 yila çikaran tasari, genel sekreter olunmasi için ise emekliliginin üzerinden geçmesi gereken süreyi 5 yildan 7'yila çikariyor.

- Ukrayna yardimlarini artiriyor

Ukrayna'ya askeri yardim miktarini yillik 250 milyondan 300 milyon dolara çikaran tasarisi, Rusya'ya karsi Avrupa Caydiricilik Inisiyatifi'ne 4 milyar dolar kaynak saglanmasi ve Baltik ülkelerine 100 milyon dolarlik askeri destek verilmesini sart kosuyor.

Tasari, Çin'e karsi Pasifik Caydiricilik Inisiyatifi'ne 7,1 milyar dolar kaynak ayirirken, Sincan Özerk Bölgesinde Uygurlarin zorla çalistirildigi fabrikalardan üretilen ürünlerin Savunma Bakanligi tarafindan alinmasini yasakliyor.

Bölgede Çin'in askeri adimlarinin yakindan takip edilmesini öngören tasari, Tayvan ile gerekli savunma is birliginin devam edilmesini ve Tayvan ordusunun modern kalmasinin saglanmasini talep ediyor.

Tasari, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinden sonra Amerikan ordusunun bu ülkede yürüttügü 20 yillik savasi incelemek üzere bagimsiz Afganistan Savas Komitesinin kurulmasini öngörüyor.

- Azerbaycan ve Türkiye tasarilari da eklendi

Ermeni ve Rum lobisine yakinligiyla bilinen New Jersey Senatörü ve Senato Dis Iliskiler Komitesi Baskani Bob Menendez'in NDAA'ya ek olarak sundugu Türkiye'nin silahli insansiz hava araci (SIHA) programini yakin takibe alma ve Azerbaycan'a yapilan yardimlarin kesilmesini önleyen muafiyetin kaldirilmasina iliskin tasarilar da NDAA'ya eklendi.

- Yunanistan ile savunma is birligi tasarisi eklendi

Menendez ile Florida Senatörü Cumhuriyetçi Marco Rubio tarafindan sunulan ABD-Yunanistan Savunma ve Parlamentolar Arasi Ortaklik Yasasi” baslikli tasari da NDAA'ya eklendi.

Tasari, Yunanistan’in askeri modernizasyonuna tam destek verilmesi, yeni Amerikan askeri ekipmanlarinin satisinin onaylanmasi ve hizlandirilmasi ve GKRY-Yunanistan-Israil-ABD is birliginin genisletilmesini öngörüyor.

Yunanistan’in ABD’den F-35 savas uçagi tedarik etmesi durumunda Amerikan Baskani’nin tedarik ve teslim süreci hizlandirma yetkisinin bulunmasi da tasarida yer alan maddeler arasinda bulunuyor.

- YPG/PKK'ya destegin devam etmesini öngörüyor

NDAA'da Irak ve Suriye'ye iliskin de birkaç madde yer aliyor.

Irak güvenlik güçlerinin yani sira Suriye'de ABD'nin ortaklik ettigi SDG ismini kullanan YPG/PKK'ya da destek verilmeye devam edilmesini öneren tasari, ABD Baskani Biden'in Suriye'ye yönelik kapsamli bir strateji sunmasini talep ediyor.

Tasari ayni zamanda, Suriye'de Besar Esed'in gelir kaynaklarinin ABD Disisleri tarafindan arastirilmasini sart kosuyor.

Kaynak: AA