Çanakkale'de Tasimali Egitim Okullarinin Yemeklerini Ögrenciler Pisiriyor

Biga ilçesinde tasimali sistem kapsaminda egitim gören 1800 ögrencinin ögle yemekleri, Mesleki Egitim Merkezinde bir ögretmen, bir asçi ve 6 ögrenci tarafindan hazirlaniyor Mesleki Egitim Merkezi Müdürü Tahsin Ergün: 'Biz normal ögün yemeginin yani sira ayni zamanda okullarimizin pastane ürünlerini çikartmak istiyoruz. Yatili okullarda pansiyonda kalan ögrencilerimizin yemeklerini de çikartmayi planliyoruz'

SERTEN AKKAYA - Çanakkale'nin Biga ilçesinde tasimali sistem kapsamindaki ögrencilerin ögle yemekleri, Mesleki Egitim Merkezinde hazirlaniyor.

Biga Mesleki Egitim Merkezi Döner Sermaye Isletmesine bagli yemek üretim atölyesinde görevli ögrenciler, güne erken baslayip mutfakta saat 09.00'a kadar yemek pisiriyor.

Hazirlanan yemekler, ilçede tasima sistemle egitim gören yaklasik 1800 ögrencinin okullarina götürülerek teslim ediliyor.

Biga Mesleki Egitim Merkezi Müdürü Tahsin Ergün, AA muhabirine, Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin basladigi Mart 2020'den önce tasimali egitim sistemiyle hizmet veren okullarin ögle yemeklerinin ögretmenevinde hazirlandigini söyledi.

Ögretmenevinin, deprem yönetmeligine uygun olmadigi gerekçesiyle tahliye edilerek yikilmasi nedeniyle yemek pisirmek üzere geçen sene temmuz ayina kadar yasal ve fiziki hazirliklari tamamladiklarini belirten Ergün, 2021-2022 egitim ögretim yilinda bu alanda faaliyete basladiklarini anlatti.

Yemeklerin bir ögretmen, bir asçi ve 6 ögrenci tarafindan pisirildigini dile getiren Ergün, "3 bin 500-4 bin kisiye yemek çikarabilecek kapasiteye sahibiz." dedi.

Ergün, gelecek egitim ögretim yilinda ana sinifi ögrencilerinin beslenmeleri için de yemek hazirlamayi planladiklarini aktardi.

Mutfakta görevli ögrencilerin deneyimli ve basarili oldugunu vurgulayan Ergün, söyle devam etti:

"Biz normal ögün yemeginin yani sira ayni zamanda okullarimizin pastane ürünlerini çikartmak istiyoruz. Yatili okullarda pansiyonda kalan ögrencilerimizin yemeklerini de çikartmayi planliyoruz. Yemeklerin tasinmasi için iki aracimiz is basinda. Sabah 09.00'da ilk araç, 15 dakika sonrasi da ikinci araç çikiyor ve 12.00'de tüm yemekler dagitilmis oluyor. Termoboxlarimiz (yemek tasimada kullanilan büyük kutular) sayesinde 8 saat yemeklerimizi sogutmadan muhafaza edebiliyoruz."

- "Ögrencilerimizin gastronomi alanina ilgileri çok fazla"

Yiyecek Içecek Hizmetleri Ögretmeni Selahattin Çetin ise 11'inci sinif ögrencilerinin 3 ayda gerek dograma sekilleri gerekse yemek yapma becerisi olarak çok ilerleme kaydettigini belirtti.

Ögrencilerin 12'nci sinifi bitirince iyi birer usta olacagina inandigini kaydeden Çetin, "Yillarin deneyimli ustasi asçisi Ismail Aski ile çok daha iyi yerlere geleceklerini düsünüyorum. Ögrencilerimizin gastronomi alanina ilgileri çok fazla. Çirak ögrencilerimiz burada hem egitiliyor hem de ileride bir meslek ögrenmelerine yardimci oluyoruz. Ögrencilerimiz saat 04.00'te gelip 1800 ögrenciye yemek pisiriyor. 26 okula saat 09.00'da yemek pisirilme isi tamamlanip yola çikiyor." diye konustu.

Teknik Müdür Yardimcisi Saffet Deniz, burada egitim alan ögrencilerin kismi zamanli olarak isletmelerde çalistigini, bu sayede mesleki tecrübe elde ettiklerini bildirdi.

Deniz, sektörün ihtiyaci olan ara eleman ve kalifiye eleman ihtiyacina yönelik "Mesleki egitime katil, hayata atil." anlayisiyla ögrenci yetistirmeye devam ettiklerini sözlerine ekledi.

11'inci sinif ögrencileri Umut Sahin ve Yusuf Sari da ögrenci arkadaslari için yemek hazirlamaktan dolayi çok mutlu olduklarini anlatti.

Dagitim yapilan okullardan Safiye Hüseyin Elbi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin ögrencileri ise evlerinde yedikleri yemeklerin kalitesinde hizmet verildigini aktararak, kendilerine bu imkani saglayanlara tesekkür etti.
Kaynak: AA