Çildir Gölü'nde Buz Kalinligi 15 Santimetreye Ulasti

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kars ve Ardahan sinirindaki Çildir Gölü'nün yüzeyinin tamamen donmasiyla buz kalinligi 15 santimetreye ulasti.

Kars ile Ardahan arasinda 123 kilometrekare alana sahip gölün bir kismi, hava sicakligi gece sifirin altinda 20 dereceye kadar düsünce buzla kaplandi.

Buz kalinliginin 15 santimetreye ulasmasiyla Kars ve Ardahan tarafindan gölün buzlu yüzeyine çikan turistler, yürüyüs yaparak keyifli zaman geçirmeye basladi.

Turistler etrafi karli daglarla kapli gölde, buz üzerinde atli kizak keyfi yaparak gün dogumunu da izliyor.

Gölde buz radari olarak bilinen bir cihazla buz kalinligini ölçen KuzeyDoga Dernegi Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine, buzun kalinlasmasinda son günlerde etkili olan dondurucu soguklarin etkili oldugunu söyledi.

Göl yüzeyindeki buz kalinliginin soguklarin etkisiyle her geçen gün arttigini da vurgulayan Çoban, "Çildir Gölü havalarin sogumasiyla tamamen buz tuttu ve buz kalinligi günden güne artiyor. Kars Valiligi önderliginde Çildir Gölü'nde, buz radariyla buz ölçümü yaptik. Bu ölçümü Kars Valiligi her yil yaptiriyor, bundaki amaçta buzun üstüne insanlar çikmadan önce gölün güvenli oldugunu ögrenmek." dedi.

Emrah Çoban, Çildir Gölü'ndeki buz yogunlugunun iyi seviyede olduguna dikkati çekerek, "Su anda mevcut gölün blok halinde minimum 15 santim buz tuttugunu tespit ettik. Gölün üzerinde örnekleme yapmaya devam ediyoruz. Buzun kalinligi ve yogunlugu burada at arabasiyla gezmek için uygun görünüyor." diye konustu.

Kaynak: AA