Hazine Ve Maliye Bakani Nebati Ekonomi Gündemini Degerlendirdi Açiklamasi (1)

'Dolarin bu radikal düsüsten sonra salinimlarinin çok hizli bir sekilde hemen dengeye gelmesi beklenemez, salinimlar yukari asagi oynayarak dengeye gelecek. Keyfimiz yerinde. Her sey kontrol altinda' 'Zarar eden bütün vatandaslara açik ve net çagrida bulunuyorum, kim ki Twitter'da, sosyal medyada, basin toplantisinda, grup toplantisinda size 'Döviz gidiyor, tedbir alin ve adimlarinizi atin' diyorsa dava açin. Bunlar sizi yanlis yere yönlendirdiler. Dava açin adalet de var bakalim ne oluyor?'

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, dolarin radikal düsüsten sonra salinimlarinin çok hizli bir sekilde hemen dengeye gelmesinin beklenemeyecegini belirterek, "Salinimlar yukari asagi oynayarak dengeye gelecek. Keyfimiz yerinde. Her sey kontrol altinda." dedi.

Bakan Nebati, CNN Türk yayininda ekonomi gündemine iliskin sorulari yanitladi.

Nebati, yaptiklari açiklamalarin bazen farkli anlamlar çikarmak için cimbizlandigini ifade ederek, bunlari ciddiye almadigini belirtti.

Bakan Nebati, bazi "cins tip" insanlar oldugunu vurgulayarak, "Simdi bunlar sosyal medyada büyük bir firsat yakaladi. Adi soyadi yok kim oldugu belli degil, diledigi gibi hakaret ve küfür ediyor. Bir de bunlari profesyonel olarak yapanlar var, cimbizlama üzerinden algi operasyonu çekiyorlar." diye konustu.

Dolarda yasanan yükselislerin endise verici olmadigini dile getiren Nebati, söyle devam etti:

"Dolar bugün 12,64 lira dediniz, biz 18 liranin üstünden bugüne kadar gelmis durumdayiz. Dönem içinde dolarin bu radikal düsüsten sonra çok hizli bir sekilde salinimlarinin hemen dengeye gelmesi beklenemez, salinimlar yukari asagi oynayarak dengeye gelecek. Mutlu oluyoruz, salinimi görüp takip edebiliyoruz, oyuncularin davranislarini okuyabiliyoruz. Moralimiz bozulmadi keyfimiz yerinde. Her sey kontrol altinda. Bunun da altini çizelim, bize sürekli sunu söylüyorlar, 'Hiçbir seyi kontrol etmeyin, müdahale etmeyin, uzak durun seyredin.' Bir ülke kamu otoritesi uzak durup izler mi? Serbest piyasa bu degil, belli kurallar çerçevesindeki iletisim aginin saglandigi ve kurallar çerçevesinde hareket edebilme kabiliyetini ortaya koymaktir. Ama çerçevesinin disina çiktiginda ya da birileri diledigi sekilde bir operasyon yapmaya gayret ettiginde kamu oraya gider. Biz de serbest piyasa kosullari disindaki eylemlerin dogru olmadigini söylüyoruz önce izliyoruz, sonra ikaz ediyoruz sonra da geregini yapiyoruz."

Nebati, salinimin dengeye gelmesinin çok uzun sürmeyecegini belirterek, Türkiye’nin makroekonomik göstergeleriyle bagdasmayan yapay bir firtina estirildigini, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 20 Aralik'taki açiklamalarinin ardindan dolarin 18 lira seviyelerinden 11 liraya kadar geriledigini söyledi. Nebati, "(20 Aralik’ta) Hiç kimse bir müdahalede bulunmadi, Merkez Bankasi ne dolayli ne dolaysiz yoldan hiçbir sekilde müdahalede bulunmadi. 'Var' diyorlarsa kanitlasinlar." ifadelerini kullandi.

- "Bu psikolojik bir harpti"

Dolardaki yükselis ile ilgili piyasaya dis saldiri yapilacak tüm yollari kapattiklarini aktaran Nebati, "Siyasal aktörlerin, trollerin ve iktidari sevmemeyi ülkeyi sevmemeye kadar götüren kisilerin köpügü köpürterek attigi adimlar ile gelistirdigi bir algi operasyonudur." degerlendirmesinde bulundu.

Nebati, küçük yatirimcilarin çarpildigini belirterek, "Kilavuzlari dogru degildi, troller, sosyal medya, medya siyasi partilerin temsilcileri AK Parti iktidarina ve Sayin Cumhurbaskanimiza zarar vermek için köpürttükçe köpürttüler." diye konustu.

Bu kisilerin küçük yatirimcilari döviz almaya tesvik ettiklerini vurgulayan Nebati, son 3 aylik operasyonun içeriden bir algi operasyonu ve psikolojik bir harp oldugunu söyledi.

Bakan Nebati, "Harpte de bazilari açisindan ölen, yaralanan, sakat kalan insanlarin bir önemi yoktur. Küçük yatirimci batmis, zarar görmüs, bütün varligini kaybetmis onlar için bir önemi yoktur." ifadelerini kullandi.

- "Vatandaslara çagrida bulunuyorum: 'Dava açin'"

Kur korumali TL mevduat hesabinin küçük yatirimcilari korumak için yapildigini ifade eden Nebati, "Zarar eden bütün vatandaslara açik ve net çagrida bulunuyorum, kim ki Twitter’da, sosyal medyada, basin toplantisinda, grup toplantisinda size ‘Döviz gidiyor, tedbir alin ve adimlarinizi atin’ diyorsa dava açin. Bunlar sizi yanlis yere yönlendirdiler. Dava açin adalet de var bakalim ne oluyor?" diye konustu.

Çarpilan küçük yatirimciya kayiplari için yapilabilecek bir sey olmadigini ifade eden Nebati, "Aksam rahat uyumak istiyorsaniz ‘Kur korumali TL mevduat sistemi’ne geçin." dedi.

- "Biz buradan geri adim atmayacagiz"

Bakan Nebati, faizin artirilmamasi gerektigine inandigini belirterek, söyle devam etti:

"Gittigim her toplantida, is dünyasi ile toplanti yaptim. Çok degerli 67 kisi ile toplanti yaptim, Türkiye’nin en önemli markalari oradaydilar. ‘Faiz indirimi olmayacak, modelimiz de bu, altyapilarini da sunuyorum. Buna göre hazirliklarinizi yapin.’ Kararliligimizi gördüler, Cumhurbaskanimiz zaten kararli. Ekonomi yönetimi çok kararli ve tam bir uyum var. Hem maliye hem para politikalarinda hem de kurumlar arasi tam bir uyum var. Çok daha önemli bir yerde açik bir mesaj veriyorum. Türkiye Bankalar Birligi yönetimi ile toplanti yapiyorum, diyorum ki, sunu köseye yazin kirmizi kalemle ‘Faiz artirimi olmayacak, buyurun çözüm önerilerinizi.’ Özel bankalar özellikle çok tesekkür ediyorum, oradaki mesajimizi çok net olarak aldilar. Biz buradan geri adim atmayacagiz. Atmama gerekçelerimiz de çok net."

- "Faizini istiyorsan al, istemiyorsan alma"

Bakan Nebati, 'Kur korumali TL mevduat sistemi'nin faize dayali bir sistemi olup olmadiginin sorulmasi üzerine de söyle konustu:

"Bu hikaye, Türkiye’de yasayan inanci olan olmayan, paraya bakisi farkli olan olmayan bu topraklarin insanlarina dönük bir çözümdür. Bunu ABD ya da bati ülkelerinde uygulayamazsiniz zaten dolarizasyon diye bir sey yok. Türk insani faize mi yoksa dövize mi önce bakar? Türk insani önce dövize bakiyor. Biz de Türk insanina diyoruz ki madem ki dövize bakiyorsun gel sana etkilerden arindirilmis bir imkan vereyim. Bu nedir? Parani faize yatirmak istiyorsan git faize yatir, dövizde korumak istiyorum diyorsan da ABD’de ya da Almanya’da basilmis bir paranin bekçiligini yapma, sana döviz kuru üzerinden fiyat yapalim, 10 bin dolarin mi var? Sana 3, 6, 12 ay sonra 10 bin dolarini garanti ediyorum. Çift garanti veriyoruz. Dolari 10 liradan aldin 9 liraya düstüyse aldigin parayi da 10 bin dolarini yeniden aliyorsun bir de faize yatirdigin ya da katilim bankalarinda kar payina yatirdigin parayla da fazlasini cebine koyuyorsun. ‘Ben sana 10 bin dolarimi veriyorum, 3 ay sonra 10 bin dolarimi ver’ diyor. Bunun üstüne faizini de istiyorsan al istemiyorsan alma."

Bakan Nebati, 2022 yilina girerken çok düsük bir cari açikla girilecegini belirterek, "Bütçe açigi sinirlarin altinda, dünya ile karsilastirmasinda en önemli büyümeyi gerçeklestiren bir ülke, ihracat devam ediyor, pazartesi günü bir rekor daha açiklanacak, sanayi üretimi kapasitesi büyüyor, turizm gelirlerinde bir patlama meydana geliyor. Türkiye 2022 yilinda cari fazlaya dogru kosuyor." ifadelerini kullandi.

20 Aralik gecesine iliskin tereddüdü olup olmadigina iliskin soru üzerine de Nebati, "Cumhurbaskanima olan inancim sinirsiz. Sayin Cumhurbaskanimizin gelip kürsüye çikisindan hissediyorsunuz olacaklari, bir seyler oluyor. Sözü bitiyor aninda telefonlara takir takir döviz fiyatlarinin düsüsü gelmeye basladi." dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA