SAÜ Ilahiyat Fakültesi'nde Dünya Arapça Günü Etkinligi Düzenlendi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Ilahiyat Fakültesinde Dünya Arapça Günü Etkinligi düzenlendi.

SAÜ Ilahiyat Fakültesi'nde Dünya Arapça Günü Etkinligi Düzenlendi
Arapça Ögrenci Toplulugu (Mülteka Lügati’d-dat) tarafindan düzenlenen, etkinlige Fakülte Dekani Prof. Dr. Ahmet Bostanci, Dekan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Sükrü Sirin, Hazirlik Siniflari Koordinatörü Doç. Dr. Hamza Ermis, fakülte hocalari ve ögrenciler katildi.

Etkinligin açilis konusmasini Fakülte Dekani Prof. Dr. Ahmet Bostanci yapti. Prof. Bostanci, konusmasinda Arapçanin Kur’an-i Kerim ve Islami ilimlerin dili olmasi hasebi ile Islam medeniyetinin dili olarak nitelendirilebilecegini ifade etti ve bundan dolayi Müslümanlar için ayri bir öneme sahip oldugunu vurguladi.

Ibn Haldun ve Satibi’nin Islami ilimler ögrenen talebelerin Arapçayi ögrenmesinin zaruri oldugu yönündeki görüslerini aktaran Bostanci, günümüzde Arap ülkeleri ile Türkiye arasindaki gelisen ilmi ve ticari iliskilerin de Arapçaya olan talebi arttirdigini belirtti.

Arapça Günü Etkinligini düzenleyen Arapça Ögrenci Toplulugu (Mülteka Lügati’d-dat) akademik danismani Ögr. Gör. Hülya Afacan’a, ögrenci baskani Beyza Nur Burcu’ya ve topluluk üyelerine tesekkür eden Bostanci, Babanzade Ahmed Naim’in “Hiç süphe yoktur ki Kur’an ve Hadis önümüzde Arapça olarak dururken kiyamete kadar bu dilin ögrenilmesinden vazgeçemeyecegiz” sözü ile konusmasini sonlandirdi.

Program, Arapça Ögrenci Toplulugu ögrencileri tarafindan görme engelli bir ögrenciye destek vermek için hazirlanan “Tavsan Pufi’nin Rendesi” isimli Arapça Radyo Tiyatrosu ile basladi.

Ardindan önceki günlerde yari finali gerçeklestirilen Arapça Metin Seslendirme Yarismasinin final etabi yapildi. 11 ögrencinin yaristigi finalde yarismacilar Arap edebiyatçisi Ahmet Emin’in “Ila Veledî” isimli eserinden birer bölümü seslendirdiler. Dr. Ögr. Üyesi Sihan Mohammed, Ögr. Gör. Dr. Seyfettin Haruni ve Ögr. Gör. Abdulmelik Yangin’dan olusan jüri degerlendirmesini yaparken hazirlik sinifi ögrencilerinden Emine Batman ve Nisanur Atabey, Arapça ve Türkçede ortak atasözlerinden örnekler verdi.

Ayrica yine hazirlik sinifi ögrencilerinden Zülal Sena Erden de Mahmut Dervis’in Kudüs isimli siirini seslendirdi. Jürinin degerlendirmesi sonucunda yarismacilardan Yusuf Köysüren birincilige layik görülürken, Hüseyin Sanverdi ikinci, Musa Helvaci ise üçüncü olarak seçildi. Yarismacilara ödüllerinin takdim edilmesinin ardindan program Arap mutfaginin geleneksel lezzetlerinden falafel ikrami ile sona erdi.
Kaynak: İHA