Portakal, Muz Ve Limonu Kurutup Katma Degerini Artirdilar

Malatya'da Tarim ve Orman Bakanliginin destegiyle kurulan tesiste raf ömrü kisa olan portakal, limon ve muz gibi ürünler kurutularak katma degeri artiriliyor Girisimci ziraat mühendisi Mehmet Bektas: '100 kilogram limon 300 lira. Kurutulunca bunun 8'de biri kaliyor. Kurutulmus limonun kilogrami 150 ile 200 lira arasinda' Il Tarim ve Orman Müdürü Tahir Macit: 'Gelismis ülkelerle dünyanin farkli ülkelerinde kurutulmus ürünler tercih ediliyor, çerez olarak tüketildikleri gibi yemeklerde de kullaniliyor'

ORHAN YOLDAS - Tarim ve Orman Bakanliginin hibe destegiyle Malatya'da kurulan, yilin dört mevsimi iklim kosullarindan bagimsiz hijyenik ortamda üretimi sürdürmeyi amaçlayan kükürtleme ve kurutma tesisinde ilk kez portakal, limon ve muz kurutuldu.

Kayisi Arastirma Enstitüsü Müdürlügünce hazirlanan proje kapsaminda Tarim ve Orman Bakanliginin hibe destegiyle yaklasik iki yil önce Yesilyurt ilçesi Sahnahan Mahallesi'nde kurulan kayisi kükürtleme ve kurutma tesisinde çesitli meyve ve sebzeler, mevsim sartlarindan bagimsiz hijyenik ortamda kurutuluyor.

Üreticilere kar amaci gütmeden hizmet veren tesiste raf ömrü kisa olan meyve ile sebzeler kurutularak hem katma degerleri arttiriliyor hem de ürünlerin raf ömrü uzatiliyor.

Dünyanin önemli kayisi üretim merkezlerinden Malatya'da daha önce aliç ve elma gibi meyvelerin kurutuldugu tesiste ilk kez kurutulan yaklasik 1 ton limon, 300 kilogram portakal ile 100 kilogram muzda da basari saglandi.

- Pazarlama durumuna göre kurutma devam edecek

Il Tarim ve Orman Müdürü Tahir Macit, AA muhabirine, tesiste geçmiste aliç ve elma kurutma islemlerinde basarili sonuç aldiklarini söyledi.

Kis mevsimi olmasina ragmen sivi orani yüksek meyvelerin de tesiste kolayca kurutulduguna dikkati çeken Macit, "Girisimciler mevsimine göre, portakal, limon, mandalina ve muz gibi mevsimlik ürünleri kurutuyor. Trabzon hurmasi da bu mevsimde oluyor, burada kapali ortamda hijyenik olarak hizli kurutuluyor. Girisimcimiz portakal, limon ve muzu kuruttu. Pazarlama durumuna göre kurutma islemine devam edecek." ifadelerini kullandi.

Geçmiste buzdolabi ve soguk hava depolarinin yaygin olmadigi dönemde kentte yaz mevsiminde sebze ve meyvelerin kisa hazirlik amaciyla kurutuldugunu anlatan Macit, söyle devam etti:

"Malatya'da bütün sebze ve meyveler kurutularak kisin tüketiliyordu. Ulasimin kolaylasmasi ve diger bölgelerden taze meyve ve sebzelerin gelmesiyle bu kültür zamanla kayboldu. Tesisin faaliyete geçmesiyle meyveler tekrar kurutulmaya baslandi. Gelismis ülkeler ile dünyanin farkli ülkelerinde kurutulmus ürünler tercih ediliyor, çerez olarak tüketildikleri gibi yemeklerde kullaniliyor."

- Yurt içi ve disina satilacak

Tesiste meyve kurutan girisimci ziraat mühendisi Mehmet Bektas, yaklasik 4 yil ziraat danismanligi yaptigini, daha sonra ise çesitli meyve ve sebzeleri üreterek sattigini dile getirdi.

Yaptigi piyasa arastirmasinda kurutulmus meyve ve sebzenin daha yüksek fiyata satildigini, bunlarin raf ömrünün uzun oldugunu gördügüne isaret eden Bektas, sunlari söyledi:

"Tesiste limon, portakal ve muz kuruttuk ve basarili olduk. Kivi, Trabzon hurmasi ve mevsimine göre ürünleri kurutarak pazara sunacagiz. Tesiste limon yaklasik 20 saatte kuruyor ve 8'de biri duruyor. Portakalda kurutulunca oran yaklasik limonla ayni. Elmada 5'te bir kaliyor. Kurutulmus ürünleri yurt içi ve disina satmayi planliyoruz." ifadelerini kullandi.

Yas meyve ile sebzelerin pazara ulastirma sürecinde fire verdigini anlatan Bektas, "Tasinma esnasinda çürüme, bozulma olabiliyor. Yas meyve ve sebzeleri kurutarak daha uzun süre muhafaza ediyoruz, uzun vadeli gönderebiliyoruz. 100 kilogram limon 300 lira. Kurutulunca bunun 8'de biri kaliyor. Kurutulmus limonun kilogrami 150 ile 200 lira arasinda. Biz toptan kilogramini 90 lira civarinda satiyoruz. Kurutulmus muzun kilogrami perakende 200 lira civarinda, biz onu da 110 liraya toptan pazarliyoruz." diye konustu.

Bektas, süreç içinde kurutmalik meyve üretimini artirarak yurt içi ile disina satim yapmayi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

- "Tesisin enerji giderini karsilayarak üretim yapabilirler"

Yesilyurt Ziraat Odasi Baskani Dogan Solmaz da çiftçilerin gelir kalemlerini arttirmak amaciyla faaliyet gösterdiklerini dile getirerek, "Burada çiftçilerimize her türlü hizmeti vermeye haziriz. Çiftçilerimiz tesisin elektrik masrafini karsiladiktan sonra burayi rahatlikla kullanabilir." dedi.

Malatya Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Mehmet Sigirci, kayisi kurutma ve kükürtleme amaciyla kurulan tesiste altyapi anlaminda destek verdiklerini belirtti.

Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Isler Daire Baskani Hanifi Acar da tesisi kullanmak isteyenlerin kendilerine, Tarim ve Orman Il Müdürlügü ile Yesilyurt Ziraat Odasina basvurabilecegini kaydetti.
Kaynak: AA