Gümüshane UMKE'den Nefes Kesen Tatbikat
Gümüshane’de Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) tarafindan ölümlü, yaralanmali trafik kazasi senaryosuyla nefes kesen tatbikat gerçeklestirildi.

Tatbikatta senaryo geregi ölüm ve yaralanma vakalarinin oldugu trafik kazasina müdahale eden ekipler yaralilari araçtan çikarip ilk müdahalelerini yaptiktan sonra 112 Acil Servis ekiplerine teslim ederek hastaneye sevkini sagladi.
Üniversite ögrencilerinin yaptiklari makyajlarla adeta gerçek yarali gibi göründügü tatbikata tamamen gönüllülük esasiyla görev yapan 32 UMKE personeli katildi.
UMKE ekiplerinin zamana karsi yarislarinin provasini takip eden Il Saglik Müdürlügü Saglik Hizmetleri Baskan Yardimcisi Alptekin Giresunlu, gazetecilere yaptigi açiklamada Saglik Bakanligi’nin göz bebeklerinden biri olan Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin (UMKE) kurulusunun 18.yili oldugunu hatirlatti.
Gümüshane’de yillik afet plani kapsaminda pandemi nedeniyle geçtigimiz yil yapilamayan UMKE tatbikatini gerçeklestirdiklerini kaydeden Giresunlu, “Toplam 32 personel ile gerçeklestirdigimiz tatbikatimiz çoklu yaralanmali trafik kazasi senaryosu üzerine kuruldu. Bu personellerimizden 11’i Gümüshane Üniversitemizin Saglik Hizmetleri Yüksekokulundan paramedik bölümü ögrenci arkadaslarimiz. 3 UMKE timimiz ve 2 tane 112 Acil Servis ekibimizle tatbikatimizi gerçeklestirdik” dedi.
Tatbikatta ilk olarak yararlari ayirma olayini gerçeklestirdikten sonra yesil, siyah, kirmizi ve sari kod vererek yapilmasi gereken müdahalelerin gerçeklestirildigini ifade eden Giresunlu, “UMKE saglik tesislerimizde görev yapan saglik çalisani arkadaslarimizin tamamen gönüllülük esasi ile olusturdugu, katildigi bir birimimiz. Bizim su anda ilimizde 52 civarinda UMKE gönüllümüz var. Bunlar sadece il bazinda degil genelinde olusabilecek bütün afetlere müdahale her an edilecek edecek sekilde gerekli ekip ve ekipmanlarla hazir bulunmaktadir. Bunun içinde 2 tane tam donanimli UMKE aracimiz var. Bu UMKE araçlarimiz ve personelimizle tam donanimli olarak ülkemizde gerek bölgesel gerek yurt genelinde olusabilecek bütün afetlere müdahale edecek sekilde hazir beklemekteyiz” diye konustu.
