Filistin Devlet Baskani Abbas, Israil'in Hristiyanlara Yönelik Ihlallerine Dikkati Çekti Açiklamasi

'Isgal devleti, Hazreti Isa’nin dogdugu kent olan Beytullahim'i büyük bir hapishaneye çevirdi'.

KUDÜS – Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas, Noel Bayrami dolayisiyla yayimladigi mesajda Israil'in Hazreti Isa'nin dogum yeri olduguna inanilan Beytullahim'i Kudüs’ten kopararak adeta bir hapishaneye dönüstürdügünü söyledi.

Filistin resmi haber ajansi WAFA’ya göre, Devlet Baskani Abbas, Noel Bayrami münasebetiyle Filistin halki basta olmak üzere dünya halklarina hitaben bir mesaj yayimladi.

Mesajinda Israil’in Hristiyanlara yönelik ihlallerine dikkati çeken ve Beytullahim'in etrafinin Yahudi yerlesim birimleriyle kusatildigini vurgulayan Abbas, "Isgal devleti, Hazreti Isa’nin dogdugu kent olan Beytullahim'i büyük bir hapishaneye çevirdi. (Israil) Etrafinda 18 dev Yahudi emperyalist müstemleke insa etmis, 100 binden fazla Yahudi’yi çevresine iskan etmis ve Beytullahim’i illegal bir ilhak duvari ile de Kudüs’ten koparmistir." ifadelerine yer verdi.

Filistin devletinin kendi sinirlarina hakim olamadigina isaret eden Abbas, "Isgal nedeniyle Hristiyan hacilari ve Müslüman ziyaretçileri karsilayamiyoruz. Zira bizim sinirlarimiz üzerinde bir egemenligimiz söz konusu degil." ifadelerini kullandi.

Abbas, Filistin halkinin tarih boyunca kutsal mekanlara sahip çiktigini ve bunu da ulusal kimliginin bir parçasi geregi yaptigini belirterek sunlari kaydetti:

"Mescid-i Aksa ile Kiyamet Kilisesi (Kudüs) ve Harem-i Ibrahim (El-Halil) basta olmak üzere kutsal mekanlarin tarihi yapisi ve hukuki boyutlari ile isgal altindaki topraklarin tamami ulusal mücadelemizin özünü olusturmaya devam edecektir."

Yahudilerin Mescid-i Aksa’da ibadet etmeleri ile isgal altindaki Dogu Kudüs’ün Eski Sehir bölgesinin kapilarindan biri olan "El-Halil (Yafa) Kapisi’nin bir Yahudi yerlesim birimine dönüstürüldügünü" vurgulayan Abbas, Kudüs’ün tarihi ve mevcut yapisinin tehdit altinda oldugu uyarisinda bulundu.

Kudüs’ün Eski Sehir bölgesinde yer alan Ermeni Mahallesi’nin de Eski Sehir bölgesinin geri kalanindan koparilmaya çalisildigina dikkati çeken Filistin Devlet Baskani, isgal altindaki Dogu Kudüs’te yasanan gelismeleri büyük bir endiseyle takip ettiklerini belirtti.

Tüm ülkeleri ve kiliseleri, kutsal Filistin topraklarindaki Hristiyan varligini muhafaza etmeye davet eden Abbas, Osmanli döneminden Israil’in 1967’deki isgaline kadar devam edegelen yapinin korunmasi gerektigini ifade etti.

Noel Bayrami'nin zirvesi, Gregoryen Takvimi'ne göre, 24 Aralik'ta gerçeklesiyor. Hristiyan dünyasinin en önemli kutsal mekanlarindan kabul edilen Dogus (Mehd) Kilisesi de Beytullahim kentine bulunuyor.

Hazreti Meryem’in Hazreti Isa’yi dogurdugu alan üzerine kurulan Dogus Kilisesi’nde gece yarisi baslayan dini ayinlere, Filistin Devlet Baskani Abbas ile Arap ve yabanci ülke bakanlarinin yani sira çok sayida Hristiyan haci da katiliyor.

Imparator Konstantinus'un annesi Azize Helena tarafindan 330'lu yillarda insa ettirilen Dogus Kilisesi, Hristiyanlar tarafindan ziyaret ediliyor. Daha sonraki yillarda degisiklige ugrayan kilise, 6. asirda Imparator Justinianos tarafindan bugünkü biçimiyle yaptirildi.
Kaynak: AA